Novice

Novi Audi A5 je, v skladu s pričakovanji, večji, prostornejši in močnejši

Audi je že nekaj tednov napovedoval prihod nove generacije A5. Danes je pred številno množico razkril novega člana družine, ki pa je, prav ste predvidevali, na zunaj zelo podoben odhajajočemu predhodniku.

Oblikovalci so želeli novemu Audiju A5 dati povsem samosvojo identiteto in ga jasno ločiti od modela A4, s katerim si deli večino drobovja. Zato lahko na nosu vidimo nataknjene drugačne žaromete in na boku visoko dvignjeno bočno linijo. Kljub nekaterim spremembam je vizualna podobnost z odhajajočo generacijo očitna, a kot pravijo pri Audiju, gre za povsem nov avtomobil, ki je pod lupino dobil prilagodljivo arhitekturo MLB  in povsem nove mehanske dele.

Prvi vtis res ni najbolj spodbuden, a je ob podrobnejšem ogledu jasno, da gre za naslednjo generacijo. Za primer: sprednji del je bistveno nižji, maska hladilnika je širša in spominja na tisto iz modela TT. Dolg pokrov motorja ima po sredini izklesano izbočeno linijo – pri Audiju so prvič uporabili takšno vrsto oblikovanja. Športni S5 se od šibkejših različic razlikuje po manjšem usmerjevalniku zraka in difuzorju s štirimi zaključki izpušne cevi. Ravno zaradi teh izboljšav je kljub daljši medosni razdalji od predhodnika lažji za 60 kilogramov. V njegov prid govori tudi podatek o izjemno nizkem količniku zračnega upora, ki se ustavi pri 0,25.

Motorno paleto sestavljajo dva bencinska TFSI in trije dizelski TDI agregati. Bencinsko stran zastopa prisilno polnjeni dvolitrski bencinski agregat v dveh različicah, dizelsko ponudbo pričenja dvolitrski agregat TDI, ki jo dopolni trilitrski šestvaljnik v dveh različno močnih izvedenkah. Na voljo je tudi model S5, ki ga poganja prisilno polnjeni trilitrski šestvaljnik s štirikolesnim pogonom Quattro. Kot navajajo pri nemškemu proizvajalcu vozil, so motorji za 17 odstotkov močnejši in 22 odstotkov varčnejši.

V potniški kabini vidimo identično armaturno ploščo kot je v modelu A4. V primerjavi s predhodnikom ima A5 za 12 milimetrov daljšo medosno razdaljo, zato bodo potniki na zadnji klopi sedeli udobneje. Za 10 litrov je zrasel tudi prtljažnik, ki zdaj meri 465 litrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Carmagazine. Foto: Audi)

 

 

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Novi Audi A5 je, v skladu s pričakovanji, večji, prostornejši in močnejši"


7 leta 10 meseci nazaj

Zunanjost se mi zdi bolj kot ne facelift trenutnega modela (to velja itak za večino audijev…). Zadek je mi dober, bočna silhueta tudi, sprednji del pa za tak tip avtomobila zelo premalo agresiven (sprednje luči so mi fail).

 
Najboljši letošnji agregat je Ferrarijev 3,9-litrski osemvaljnik
Hyundai je s konceptom RM16 N korak bližje prvemu članu športnega oddelka N