Novice

Novo poglavje v življenju Forda Focusa

Pri znamki zatrjujejo, da gre za najbolj inovativno, dinamično in vznemirljivo izvedbo Focusa doslej.

Dvajset let in prehod v četrto generacijo, podatka, ki pričata o priljubljenosti Fordovega junaka kompaktnega razreda. Za rojstni dan je priljubljeni model prešel na novo globalno platformo z daljšo medosno razdaljo, ki bi morala po vsej logiki najbolj koristiti zadaj sedečim potnikom. Kljub bolj prostorni notranjosti zunanje dimenzije niso opazno drugačne, na področju oblikovanja pa je Focus doživel nadgradnjo obstoječega oblikovalskega jezika z večjo masko, daljšim pokrovom motorja in bolj izrazitim videzom, tudi na račun svetlonega podpisa v  tehniki LED.

Focus bo na svetovnih trgih na voljo v treh karoserijskih različicah, kot limuzina, kombilimuzina in karavan. Ko govorimo o stilskih izvedbah, bo Focus deležen tretmajev Vignale, ST-Line, Active in Titanium, ki bodo odražali različen pristop znamke k željam in potrebam njihovih kupcev. Različica Active bo, enako kot pri Fiesti in Ka+, predstavljena z nekoliko večjim odmikom od vozne podlage, med glavne zaščitne oblikovalske elemente pa spadajo črne obloge kolotekov in pragov ter prednja in zadnja zaščitna plošča podvozja.

Naslednja točka poudarka za Fordove inženirje je bilo izboljšanje vozne dinamike, kjer naj bi Focus blestel z novo šasijo in vzmetenjem. Med pomembne dosežke štejeta še za petino povečana torzijsko čvrstost v primerjavi s prejšnjo generacijo in opazno zmanjšanje lastne mase (v povprečju za 55 kg, vse do 88 kg). Izboljšali naj bi tudi krmilni sistem ter poskrbeli za bolj aerodinamično obliko (koeficient upora 0.273).

Seveda ni novega modela brez napredka na področju voznikovih varnostno-asistenčnih sistemov in povezljivosti. Ford v Focusu predstavlja skupek sistemov Co-Pilot360, s katerimi naj bi bila vožnja varnejša, prijetnejša in manj stresna za voznika. Med sistemi so asistenca za ohranjanje smeri, poseganje v krmiljenje z namenom preprečevanja naleta, prilagodljivi žarometi, nova različica sistema Park Assist za povsem samodejno parkiranje, prilagodljivi tempomat s funkcijo zaustavljanja in speljevanja, prepoznava prometnih znakov, opozorilo na vozila v mrtvih kotih, spremljanje prečnega prometa za vozilom in drugi.

Področje povezljivosti pokrivajo zmogljivosti sistema Sync3, ki na 8-pačnem zaslonu na dotik med drugim spremlja delovanje vmesnikov Apple CarPlay in Android Auto. Brezžičnemu polnjenju mobilnikov je namenjena površina pod sredinskim zaslonom, Focus pa bo lahko opremljen tudi z vgrajenim modemom, ki bo vozilo spremenil v mobilno točko wi-fi za do deset uporabnikov. Med ostalimi novostmi, ki jih poznamo iz višjih razredov, je še projicirni zaslon, za katerega pri proizvajalcu zagotavljajo, da je širši in svetlejši v primerjavi z ostalimi v ponudbi na trgu.

Avtomobilizem.com (Vir: Ford, Motor Trend. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Novo poglavje v življenju Forda Focusa"


chad
6 leta 9 dni nazaj

Wau, ampak hyunadi i30 je bil prvi.

whitee
6 leta 13 dni nazaj

Active mi je precej všeč, nakakšen manj premijski Volvo V40 CC

6 leta 15 dni nazaj

veliko cirkusa pred predstavitvijo, sedaj pa razočaranje, avto mi sploh ni všeč

frgo
6 leta 14 dni nazaj

očitno je tudi fordu jasno, da so naredili mlačno vodo in čistega oblikovnega generika in ni šlo drugače kot na tak način dvigovat zanimanje

wildbliw
6 leta 14 dni nazaj

Oh, pa ne! Na prvi pogled mi tole deluje eden najlepših karavanov, kar so jih naredili. Klasična izvedenka pa je pač nekakšen “deja vu”.

 
BMW povečuje naložbe v sodobne tehnologije
Audi A6 Avant je eden lepših karavanov