Novice

Obetajo si veliko: Geely in Renault v lasten razvoj motorjev z notranjim zgorevanjem

Novembra lani so Renault, kitajski Geely in naftno podjetje Aramco iz Savdske Arabije ustanovili skupno podjetje, ki bo razvijalo učinkovite in okolju prijaznejše motorje z notranjim zgorevanjem. Zdaj je znano, da bodo na podlagi skupnega sodelovanja imeli na voljo kar osem tovarn na Kitajskem in eno tovarno na Švedskem.

Poleg motorjev na notranje zgorevanje bodo v času, ko se avtomobilska industrija osredotoča na kapitalsko intenziven prehod na baterijska električna vozila, v skupnem podjetju razvijali tudi hibridne motorje. Renault in Geely želita s skupnim podjetjem postati gonilna sila v svetu motorjev na notranje zgorevanje in hibridnih motorjev. Še več, radi bi postali vodilno podjetje na tem področju do konca leta 2023, njihovo skupno podjetje pa naj bi zaposlovalo 19 tisoč ljudi ter na letni ravni ustvarilo 15 milijard evrov prihodka.

Proizvodnja bo večinoma potekala na Kitajskem

Renault je v preteklosti govoril o sedemnajstih tovarnah. Osem Renaultovih naj bi imeli v Južni Ameriki, Evropi in Turčiji, preostalih devet tovarn naj bi prispeval Geely. Toda sodeč po informacijah dveh virov blizu skupnega podjetja, bosta Geely in Aurobay (gre za podjetje, ki sta ga ustvarila Volvo in Geely za razvoj motorjev na notranje zgorevanje ter je zdaj izključno v lasti Geelyja) zagotovila devet tovarn, toda kar osem jih bo na Kitajskem. Le ena bo v Evropi, natančneje v švedskem mestu Skovde.

Skupen bo tudi razvoj za globalne trge

Za razvoj motorjev na notranje zgorevanje in hibridnih motorjev bodo imeli na voljo dva raziskovalna centra. Oba sta del podjetij Geely in Aurobay, prvi je v mestu Hangzhou Bay na Kitajskem in drugi v Göteborgu na Švedskem. Renault bo skupnemu projektu namenil tri razvojne centre, ki so v Evropi in Južni Ameriki.

Geely bo v skupno podjetje prinesel vse svoje motorje in menjalnike, električne pogone pa naj bi umaknili od skupnega podjetja. Enako velja za Renault, kjer naj bi ohranili lasten razvoj električnih pogonov. Naftni velikan Aramco bo prispeval predvsem znanje o sintetičnih gorivih in vodikovih celicah.

Avtomobilizem.com (Vir: Europe Autonews. Foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Divji bik lahko prvič vozi izključno na elektriko
Električni Enyaq iV bo osnova futurističnega potovalnika Škodinih študentov