Novice

Divji bik lahko prvič vozi izključno na elektriko

Novega paradnega konja znamke Lamborghini prvič v zgodovini znamke poganja električna energija. Revuelto je obenem postal prvi član družine z več kot 1.000 konji; 6,5-litrskemu prenovljenemu dvanajstvaljniku na pomoč priskočijo trije elektromotorji.

Revuelto* je šele šesti Lamborghini v zadnjih 60 letih, ki ga poganja dvanajstvaljni motor. A Italijani niso le vzeli motor iz upokojenega Aventadorja in ga vgradili v novega superšportnika – LB744 je bistveno spremenjen in izpopolnjen. Revuelto obenem napoveduje oblikovno smer za prihodnje Lamborghinije in prinaša številne novosti, ki jih do sedaj pri znamki še nismo videli.

Brez turbine in z največjo močjo v zgodovini

lamborghini-revuelto---foto---20 (5)
V12 je nameščen zadaj, baterija pod tunelom menjalnika in dva elektromotorja na sprednji osi. Varnostni monokok je izdelan iz ogljikovih vlaken.

Čeprav smo vedeli, da bo novega Lamborghinija vsaj v določeni meri poganjala električna energija, so pri znamki k sreči vztrajali z dvanajstvaljnim atmosferskim bencinskim motorjem. S tem so ohranili odzivnost stopalke za plin in obenem zagotovili primerno zvočno spremljavo. 6,5-litrski L545 so sicer le nadgradili ter pripravili na strožje emisijske zahteve, a to ne pomeni, da se je moč motorja znižala. Ravno nasprotno, narasla je na 814 “konjev” in 725 njutonmetrov navora. S tem je to najmočnejši motor V12 v zgodovini znamke.

Pri Lamborghiniju so prvič v zgodovini pripravili serijski model z več kot 1.000 konji. Bencinskemu motorju zato na pomoč priskočijo trije elektromotorji. Dva sta vgrajena na sprednji osi (vsak ima 148 “konjev”) in tretji v 8-stopenjskemu menjalniku pri motorju, kjer dovaja moč zadnji osi. Sistemska moč se ustavi pri 1.001 “konju”.

Pogon tudi izključno na sprednji kolesni par

lamborghini-revuelto---foto---20 (4)Bencinski motor poganja le zadnji kolesi, kljub temu pa ima Revuelto štirikolesni pogon. V mestnem načinu, ko avto poganjata izključno sprednja elektromotorja, ima pogon na sprednji kolesni par in sistemsko moč vsega 178 “konjev”.  A v običajnem voznem načinu bo Revuelto do stotice pospešil v 2,5 sekunde, dosegel 200 kilometrov na uro v manj kot 7 sekundah in dosegel elektronsko omejeno najvišjo hitrost 350 kilometrov na uro.

Baterija (3,8 kWh) je shranjena pod tunelom menjalnika, zato so morali pri Lamborghiniju prvič povsem na novo zasnovati dno avtomobila. Ob polnjenju s 7 kilovati se napolni v 30 minutah (oziroma v 6 minutah, če jo polni izključno dvanajstvaljni motor). Tudi vožnja v izključno električnem načinu je mogoča, a je doseg omejen na 10 kilometrov. Prinaša pa priključno-hibridni pogon nekaj slabosti. Med najbolj očitnimi je vsekakor masa, ki se je dvignila na 1.772 kilogramov. O ceni zaenkrat ni nič znanega, a bodo morali kupci, ob upoštevanju cen Aventadorja, verjetno za Revuelto pripraviti vsaj 600 tisoč evrov. lamborghini-revuelto---foto---20 (3)Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Lamborghini.)

*revuelto (špan.) – zmešan, tudi ime posebej divjega bojnega bika

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mazda v Ljubljani spet na dveh lokacijah
Obetajo si veliko: Geely in Renault v lasten razvoj motorjev z notranjim zgorevanjem