Novice

Od včeraj v Postojni deluje Uprava avtocestne policije

Včeraj so v Postojni formalno odprli upravo nove enote avtocestne policije, ki naj bi ob izboljšanju prometne varnosti poskrbela za večjo pretočnost prometa ter pomagala pri zmanjšanju kriminalitete.

Ideja o vzpostavitve avtocestne policije v Sloveniji je stara že več kot deset let, potrebo po okrepitvi nadzora na avtocestah in hitrih cestah so med drugim zapisali tudi v Resolucijo o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa 2013–2022. Za povečanje nadzora so bile v preteklih letih sicer vpeljali nove metodologije nadzora, načrtovanje poostrenih nadzorov, pridobljena je bila nova tehnična oprema za nadzor cestnega prometa, okrepljeno sodelovanje v Nacionalnem centru za upravljanje prometa, v zadnjem času pa so se ponovno vrnili k prvotnemu načrtu spremenjene organiziranosti policije, ki bi omogočala večji in učinkovitejši nadzor na avtocestah in hitrih cestah.


V zadnjih desetih letih so med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče na avtocestah in hitrih cestah neprilagojena hitrost, nepravilna stran oziroma smer vožnje, neustrezna varnostna razdalja in nepravilni premiki z vozilom. Največ prometnih nesreč se zgodi na avtocesti A1, sorazmerno z dolžino avtoceste in prometno obremenitvijo.


Koncept je predvidel postopno vzpostavitev dodatnih policijskih enot za delo na teh cestah, ob ohranitvi obstoječih postaj prometne policije, ki delujejo znotraj policijskih uprav in bodo še naprej izvajale nadzor na ostalih cestah. Za realizacijo je bil konec lanskega decembra podpisan sporazum o sodelovanju med Ministrstvom za infrastrukturo, Ministrstvom za notranje zadeve, DARS-om in Policijo. Z DARS-om pa je bil podpisan še ločen sporazum o sodelovanju pri uvedbi sekcijskega merjenja hitrosti.

Uprava avtocestne policije (UAP) je notranja organizacijska enota Generalne policijske uprave. V njej bo med drugim delovalo pet specializiranih enot avtocestne policije (SEAP) – Ljubljana, Celje, Maribor, Koper in Novo mesto – v katerih bo od 10 do 15 policistov. V Postojni bosta poleg tega še Oddelek za operativo in Oddelek za upravljanje prometa in meritve s samodejnimi merilnimi sistemi, pri čemer so za namestitev izkoristili obstoječe objekte v lasti Policije.


Naloge avtocestne policije bodo usmerjene v zagotavljanje prometne varnosti na avtocestah in hitrih cestah ter v odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj. Za povečan nadzor je predvidena nabava nekoliko zmogljivejših motornih vozil, enote pa naj bi postopoma opremljali tudi s posebno tehnično opremo za nadzor prometa.

V prvi fazi nameravajo nabaviti 13 patruljnih vozil (belo-rumene, bele) barve, šest motornih koles, nekaj civilnih vozil in dva kombija za oglede prometnih nesreč. Skupno je za celotno avtocestno policijo predvidenih 25 patruljnih vozil, 19 motornih koles, nekaj civilnih vozil in 10 kombijev za oglede prometnih nesreč. 


SEAP Ljubljana bo predvidoma začela s terenskim delom v letošnjem juniju, ostale SEAP pa naj bi bile vzpostavljene do maja 2022. V celotni UAP so predvideli skupaj 285 delovnih mest, ki bodo postopoma zapolnjena s premestitvami uslužbencev Policije, za morebitne dodatne potrebe pa naj bi poskrbeli predvsem s povečevanjem števila vpisnih mest na Višji policijski šoli. V prihodnosti naj bi v te specializirane enote zaposlili tudi kriminaliste, ki bi obravnavali kriminaliteto na avtocestah in hitrih cestah.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Policija.)

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "Od včeraj v Postojni deluje Uprava avtocestne policije"


nered
10 dni 13 ur nazaj

Edino pravilno dost je blo preseravanja po naših AC.

mavrica
12 dni 14 ur nazaj

avtocestno policijo bi rabili le med sezono in še to le med vikendi za mlade vikend voznike. No, zadostovala bi tudi Darsova vozila, ki bi peljala vzporedno in bi narekovala enakomerni tempo kot varnostni avto pri F1.

limas
12 dni 14 ur nazaj

Bolj primerna lokacija bi bil Logatec. Največ prekrškov je na Vrhniškem klancu, posebej med turistično sezono. Skrajno desni pas je vedno prazen, na levem pa tovornjak, avtodom ali avstrijski turist pri 90 km/h. Potrebno je izobraževati voznike v avtošolah, posebno glede vožnje po AC, kjer se vidi, da 30% voznikov sploh ne bi smelo dobiti vozniške.

brrr
13 dni 4 ur nazaj

Aja pa še to: 50% ljudi tako ali tako nima kaj iskati volanom.Če nisi, pač nisi. Ampak državi hudo diši voznikov denar. Je*be se jim za varnost, okolje, duševno zdravje….. važno da €€€ kapljajo od goriva, zavarovanj, DDV, prispevkov, kazni itd, itd. Zato vsakokrat ko se kdorkoli iz državnega aparata priduša o prometni varnosti, lahko brez problema njegov tekst prekrijemo z bla bla bla…

brrr
13 dni 4 ur nazaj

DEBILNO!!!! Namenjeno čemu?
Samo 2(dva)!!!!! odstotka vseh traparij se zgodi na avtocestah. Vir: policijska evidenca.

Chad +1

Tovornjake na vlake, izobraževanje voznikov!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, ter sankcioniranje brezbrižnosti na cestah. Dvomim, da potrebujejjo za to kaj več kadra, kot ga že obstaja.

 
Yaris Cross v različici Adventure
Mercedes-AMG uvaja novo hibridno tehnologijo