Novice

Mercedes-AMG uvaja novo hibridno tehnologijo

Mercedesov oddelek AMG je predstavil nova pogonska sklopa, ki ob pomoči priključno-hibridne tehnologije postavljata nove mejnike zmogljivosti njihovih modelov.

Novo razvita priključno-hibridna pogonska sklopa sta bila razvita v okviru strategije e-Performance ter sta zasnovana na osnovi 4,0-litrskega bencinskega osemvaljnika (V8) in novega vrstnega dvolitrskega štirivaljnika. Oba motorja delujeta ob podpori turbin in sta povezana z 9-stopenjskim samodejnim menjalnikom MCT-Speedshift. Hibridni del predstavlja električni motor z močjo do 150 kW (odvisno od izvedbe) in navorom do 320 Nm, nameščen na zadnji osi, moč in navor električnega motorja pa se preko elektronsko krmiljene zapore diferenciala prenašata predvsem na zadnji kolesni par. Le v primeru zdrsa zadnjih koles se, za ponovno vzpostavitev oprijema, lahko moč električnega motorja kratkotrajno prenese tudi na sprednji kolesni par.

Posebno pozornost so namenili baterijskemu paketu z napetostjo 400 V, sestavljenemu iz 560-ih cilindričnih litij-ionskih celic, ki so, za kar najbolj optimalno delovanje, hlajene posamično in jih obdaja približno 14 l neprevodne hladilne tekočine. Baterija kapacitete 6,1 kWh z maso le 89 kg je lahko konstantno obremenjena s 70 kW, za kratkotrajne, največ desetsekundne obremenitve, pa se ta lahko poveča do 150 kW. Polnjenje baterij med samo vožnjo bodo omogočale štiri stopnje rekuperacije, ki jih bo možno nastavljati preko tipk na volanu.

Priključno-hibridni pogon v kombinaciji z bencinskim V8 (M 177) bo ponujal preko 600 kW (818 KM) moči in več kot 1.000 Nm navora, kar naj bi zadostovalo za pospešek iz mirovanja do 100 km/h v manj kot treh sekundah. Dvolitrski štirivaljnik (M 139) naj bi ob pomoči tehnologije, uporabljene v dirkalnikih Formule 1, razvil preko 330 kW (450 KM) moči, v kombinaciji z električnim motorjem moči do 150 kW pa naj bi bile njegove zmogljivosti na ravni trenutnih modelov z vgrajenim osemvaljnikom brez hibridne podpore. Novi pogonski sklopi, ki naj bi bili na voljo v prihajajočih modelih, bodo vozniku omogočali izbiro petih načinov vožnje (Electric, Comfort, Sport, Sport+, Race in Individual).

Priključno-hibridni pogonski sklop z bencinskim V8 naj bi bil prvič na voljo v modelu GT73e 4Matic, ki naj bi prišel na trg proti koncu leta, medtem ko naj bi bil prvi model z novim bencinskim štirivaljnikom in tehnologijo priključnega hibrida novi C63e 4Matic, ki ga pričakujemo prihodnje leto.

Avtomobilizem.com (Vir: Daimler, Autocar. Foto: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Od včeraj v Postojni deluje Uprava avtocestne policije
Novi Renault Kangoo kmalu v prodajnih salonih