Novice

Mercedes-Benz bo od leta 2039 ogljično nevtralen

Emisije ogljikovega dioksida so zelo delikatna tema v avtomobilski industriji, ki ji proizvajalci namenjajo vsako leto več pozornosti. Čeprav je na površju povprečnemu uporabniku najbolj znan podatek o emisiji C02, izraženi v gramih izpusta na prevoženi kilometer, pa se ukrepi proizvajalcev širijo tudi na druga področja.

Mercedes-Benz se je na nedavni novinarski konferenci javno zavezal, da bodo do leta 2039 postali ogljično nevtralni, deloma pa naj bi to dosegli tudi z vlaganji na področju svojih proizvodnih obratov. Že danes naj bi tako njihov obrat v nemškem Sindelfingnu za svoje obratovanje uporabljal del energije iz obnovljivih virov. Ostali obrati, ki proizvajajo osebna vozila Mercedes-Benz širom Evrope, naj bi do leta 2022 ravno tako sledili temu vzoru. Ola Kallenius, član upravnega odbora in vodja razvoja skupine ter vodja razvoja programa osebnih vozil Mercedes-Benz, ob tem sicer ni navedel konkretnega podatka o stopnji zanašanja obrata Sindelfingen na obnovljive vire energije, je pa zato toliko bolj ponosno napovedal, da bodo na enako pot ogljične samovzdržnosti v prihodnjih letih »povabili« tudi njihove dobavitelje.

Celotna strategija divizije osebnih vozil Mercedes-Benz o zavezi zmanjševanja izpustov CO2 je zbrana v načrtu »Ambition2039«. Ta poleg že omenjene napovedi manjšanja obremenjevanje okolja z izpusti CO2 na ravni njihovih proizvodnih lokacij povzema tudi, da nameravajo v obdobju treh generacij svojih vozil, to je v dvajsetih letih, narediti vozni park svojih osebnih vozil ogljično nevtralen. Natančneje to pomeni, da njihova flota vozil od tistega leta naprej ne bo več povzročala lokalnih emisij CO2. Pri tem naj bi imeli do leta 2030 v prodaji polovico voznega parka z na nek način elektrificiranim pogonskim sklopom, torej bodo opremljeni bodisi s hibridnim pogonom ali pa bodo njihovi (elektro)motorji pogonsko energijo črpali iz baterij. Do leta 2039 naj bi celotna paleta prešla na nično lokalno emisijo CO2, a v tem trenutku tudi sami še ne vedo ali bodo takrat to v celoti baterijsko napajani elektro avti ali pa bodo v mešanici tudi kakšne druge alternative pogona, kot so recimo vodikove gorivne celice.

Ob intenzivnem vlaganju v širjenje družine baterijsko gnanih modelov EQ imajo v svoji floti prototipov tudi GLC F-Cell, ki je opremljen z zadnjo generacijo vodikove gorivne celice. Zanjo, so ravno tako povedali na konferenci, so prepričani, da bo v bližnji prihodnosti dočakala serijsko zrelost, tako da jo bodo nedvomno vpeljali na področje gospodarskih vozil in avtobusov. Ne izključujejo pa niti vpeljave v osebne modele, a so pri tem trenutno še vseeno nekoliko bolj zadržani kot recimo pri Audiju z nedavno najavo.

Kaj pa športni modeli AMG? Zanje so že pred časom rekli, da je njihova svetla prihodnost zagotovljena s pomočjo elektrificiranja pogonov. Pri tem bodo z njo, poleg manjšanja emisij izpušnih plinov, pomagali izboljšati tudi druge elemente avta – posebej so izpostavili izničenje t.i. turbo luknje v najnižjem območju motornih vrtljajev s pomočjo vpeljave električnih puhal, kot ga uporablja recimo Land Rover v svojih hibridih Range Rover in Range Rover Sport.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Inovativna svetlobna tehnologija prenovljene Škode Superb
S 440 KM je Porsche Cayenne Coupe S srednja možnost