Novice

Odločnejši videz nove Toyote RAV4

Japonski proizvajalec je razkril novo generacijo športno uporabnega modela RAV4, ki bo proti konkurenci nastopil s precej bolj izrazitim in odločnim zunanjim videzom.

Kljub temu, da jo zaznamujejo velike spremembe zunanjosti, peta generacija RAV4 prinaša pomembno novost, ki jo velja izpostaviti na prvem mestu: model, zasnovan na globalni platformi TNGA, v ponudbi ne bo več imel dizelske različice, kupcem bo na voljo le v hibridni ali bencinski izvedenki. Na področju pogonov so mu za začetek namenili dva sklopa, ki naj bi v primerjavi s prejšnjo generacijo nudila več moči in boljšo učinkovitost v porabi, čeprav pri proizvajalcu niso posredovali konkretnih podatkov.

Hibridni sklop sestavljata 2,5-litrski bencinski agregat in elektromotor, med njegovimi lastnostmi pa poudarjajo učinkovitost ter mirnost delovanja ob večji moči in boljši odzivnosti. Jedro bencinskega pogonskega sklopa predstavlja 2,0-litrski bencinski agregat, ki bo na voljo v kombinaciji z ročnim ali avtomatskim menjalnikom. Zaenkrat še ni uradne informacije ali bo tudi RAV4 na voljo s katerim izmed šibkejših hibridnih sklopov, kar so pri Toyoti z Aurisom označili kot dvojno hibridno strategijo.

Prehod na arhitekturo TNGA naj bi modelu prinesel bistvene izboljšave vozne dinamike, med drugim tudi na področju delovanja štirikolesnega pogona. Pri hibridni izvedenki naj bi v ta namen razvili povsem nov elektromotor, ki izrablja moč obstoječega hibridnega pogonskega sklopa z uporabo drugega elektromotorja na zadnjem paru koles za doseganje visokega navora ter zmanjševanje energetskih izgub, kar naj bi posledično pripomoglo k nižji porabi. V bencinski različici bodo ponudili izboljšan mehanski sistem štirikolesnega pogona z dvojno sklopko in možnostjo izklopa prenosa navora na zadnji kolesni par pri izvedenkah s samodejnim menjalnikom.

Zunanjost nove generacije RAV4 je poudarjeno bolj robustna in drzna kot do sedaj. Da ne bi ostalo le pri oblikovnih potezah, so terenski značaj potrdili s povečanim pomikom od podlage in širšo držo, tudi na račun prirastka v širino 10 mm (1.855 mm). Ko je govora o skupni dolžini, ni posebnih odstopanj, RAV4 beleži 4.600 mm, a ima po novem krajša prednji in zadnji previs ter 30 mm daljšo medosno razdaljo. Nekaj več prostora v potniški kabini in prtljažniku naj bi nadgradila izboljšana prilagodljivost prostora.

Avtomobilizem.com (Vir: Toyota, Autocar. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Odločnejši videz nove Toyote RAV4"


tha_man
3 leta 8 meseci nazaj

Precej oster dizajn.

3 leta 8 meseci nazaj

A kaj gršega se pa ne bi dalo zdizajnirat?

JG2
3 leta 8 meseci nazaj

Meni pa zgleda zelo dobro.

 
Najbolj zverinski Jaguarjev SUV
Kdaj je dovolj moči v motorju?