Novice

Odprta prva univerzalna hitra polnilnica za električne avtomobile

Podjetje Petrol je v sodelovanju z družbo BMW Group včeraj omogočilo odprtje prve univerzalne hitre polnilnice za električne avtomobile. Nova polnilnica, ki stoji pred Kristalno palačo v Ljubljani, je prilagojena za uporabo večine električnih vozil na našem trgu, za polnjenje baterij do 80 odstotkov kapacitet pa bodo uporabniki potrebovali manj kot pol ure. Njen zagon je bil sklepno dejanje posveta Sekcije trajnostne mobilnosti Centra energetskih rešitev (CER) s predstavniki pristojnih ministrstev, direktoratov in agencij na temo preboja električne mobilnosti v Sloveniji.

Vzpostavitev infrastrukture in udobje uporabe

CER prva javna hitra univerzalna polnilnica-15Rok Vodnik, član uprave Petrola in predsednik GIZ CER*, je ob zaključku posveta povedal: “Ne govorimo samo o električnih avtomobilih, govorimo tudi o avtomobilih na vodik, zemeljski plin, na utekočinjen naftni plin. Vendar gre vedno, ko prehajamo na nove energente, za problem vzpostavitve infrastrukture, ki omogoča uporabnikom enako udobno uporabo vozil, kot jih omogočajo naši energenti.” Ob tem je dodal, da je otvoritev prve univerzalne polnilnice pomemben mejnik v razvoju trajnostne mobilnosti v Sloveniji, v prihodnjem letu pa naj bi ji sledile tudi nove polnilnice ob avtocestnem križu.

Preprosto in uporabniku prijazno polnjenje

CER prva javna hitra univerzalna polnilnica-8Univerzalna hitra polnilnica omogoča preprosto in hitro polnjenje električnih avtomobilov s tremi različnimi kabli s pripadajočimi priključki: DCA-CHAdeMO, DCC-CCS/Combo in AC. Polnjenje DC omogoča z močjo 50 kW in polnjenje AC z močjo 43 kW, ob več kot 93-odstotni učinkovitosti.

Električni avtomobili s kapaciteto akumulatorjev med 18 in 24 kWh se bodo lahko do 80 odstotkov napolnjeni odpeljali v manj kot pol ure, polnjenje pa bo – enako kot na vseh polnilnicah Petrola, namenjenih električnim vozilom – zaenkrat brezplačno.

Omrežje hitrih polnilnic do konca leta

CER prva javna hitra univerzalna polnilnica-14Dean Herenda, sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo, je ponovno izpostavil dejstvo, da je Slovenija idealna za razvoj električne mobilnosti, sodelovanje z GIZ CER pa je označil kot zgledno.

Ob drugem smo izvedeli, da bomo, s podporo evropskih sredstev v okviru programa TEN, do konca leta dobili še 26 hitrih polnilnic za električna vozila, ki bodo po lastnostih primerljive s prvo univerzalno hitro polnilnico.

Nekoč sanje, danes resničnost

CER prva javna hitra univerzalna polnilnica-7Lothar Schupet, direktor BMW Group Slovenija in podpredsednik Sekcije trajnostna mobilnost, ob otvoritvi prve univerzalne hitre polnilnice pred Kristalno palačo, kjer smo bili letos prisotni ob otvoritvi prvega salona znamke BMW i, ni skrival navdušenja. Vsaka nova polnilnica namreč po njegovih besedah voznikom električnega BMW i3 zagotavlja še bolj udobno in učinkovito uporabo vozila.

CER prva javna hitra univerzalna polnilnica-6Tretji partner v projektu je družba BTC, ki je sicer že postavila nekaj polnilnic, a še nobene, ko je ta – univerzalne in hitre. “To kar so bile včasih sanje, je danes resničnost,” je povedal Damjan Kralj, član uprave BTC in direktor za trženje in marketing. Dodal je, da je družba BTC zvesta trajnostnemu razvoju, kar dokazuje z različnimi projekti, in da so ob tem velikem koraku ponosni, da odpirajo polnilnico s partnerji za katere si želijo, da bi sodelovali tudi v prihodosti.

CER prva javna hitra univerzalna polnilnica-3V Petrolu so pristopili k preprostejšemu načinu uporabe storitve polnjenja električnih avtomobilov tudi z razvojem Petrol klub kartice mobilnosti, ki jo bodo lahko vozniki uporabljali tako na njihovih kot tudi na polnilnicah drugih upraviteljev v infrastrukturnem omrežju. Rok Vodnik je njeno praktično uporabo prikazal ob prvi uporabi univerzalne hitre polnilnice, kjer sta z Lotharjem Schupetom pred Kristalno palačo simbolično napolnila BMW i3.

Združeni v skupnem projektu

CER prva javna hitra univerzalna polnilnica-17Da je razvoj slovenske električne mobilnost res projekt, ki združuje, je bilo moč opaziti tudi po tem, da so na dogodku sodelovali slovenski predstavniki znamk Volkswagen, Renault ter BMW. Gre za še en dokaz, da so električna vozila visoko na seznamu prioritet številnih proizvajalcev vozil.

Ob vzpostavljeni infrastrukturi in zavezi države, da želi na cestah povečati število okolju prijaznejših vozil,  bomo morda tudi v Sloveniji končno prišli do točke, ko bo moč resneje razmišljati o nakupu električnega vozila. Takrat bo seveda ponovno čas, da se bodo vsi ponudniki avtomobilov borili za svoj delež električne pite.

Besedilo in foto: Urška Radolović

*Center energetskih rešitev (CER) združuje podjetja  Petrol, Jelovica in Knauf Insulation v ponudbi celovitih rešitev za energijsko varčno gradnjo in obnovo hiš in drugih objektov. CER v Ljubljani in CER v Zagrebu sta del pravnoorganizacijske oblike Gospodarsko interesno združenje Centra energetskih rešitev  (GIZ CER), v katerem sodelujejo številna priznana podjetja in strokovne avtoritete na področju trajnostne gradnje in energetske učinkovitosti. Delovanje GIZ CER je razširjeno tudi na promet v sklopu sekcije Trajnostna mobilnost, ki je nastala, da bi na vse bolj pomembnem področju trajnostne mobilnosti združili in uskladili delovanje različnih akterjev: od proizvajalcev vozil, opreme in infrastrukture do državne in lokalne oblasti, predstavnikov gospodarstva ter strokovnjakov z različnih znanstvenih, razvojnih in drugih inštitucij, saj se v Sloveniji kar 40 odstotkov energije porabi v prometu. Z dosedanjimi in novimi člani pod okriljem sekcije Trajnostna mobilnost CER tako združuje podjetja in ostale deležnike, ki ustvarijo več kot 20 odstotkov slovenskega BDP. Vir: http://www.cer-slo.si/si/

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Hyundai je terensko oplemenitil model i20
Citroënov vodoodporni koncept Cactus M