Novice

Oktober razveselil Dacio in razžalostil Teslo

Tekma za najbolje prodajani avtomobilski model v letu 2023 dobiva nov zasuk, ki bi lahko na koncu prinesel presenetljivega zmagovalca. Dacia Sandero je zasedla prodajni vrh v oktobru, do zdaj vodilna Tesla Y pa je močno zdrsnila in s tem znova ponudila priložnost za osvojitev naslova najbolje prodajanega evropskega avtomobila v letošnjem letu še drugim konkurentom.

Vse kaže, da bo Sandero še tretjič v zadnjih desetih mesecih postal najbolje prodajani model v Evropi. Pretekli mesec je namreč Dacia zabeležila kar 38-odstotno rast prodaje z 21.139 enotami Sandera. S tem je romunska znamka prekinila dvomesečno zmagoslavje Tesle, ki je po podatkih analitičnega podjetja Dataforce v oktobru strmoglavila na 24. mesto po številu prodanih avtomobilov.

Na vrhu trije modeli segmenta B

renault clio
Clio je s prenovo dobil nov prodajni zagon, ki bo pred koncem leta vsekakor izboljšal njegove prodajne številke

Tesla je v oktobru prodala 9.660 enot modela Y, kar je 271 odstotkov več kot oktobra lani oziroma 92 odstotkov vseh avtomobilov, ki jih je ameriški proizvajalec prodal v Evropski uniji, območju EFTA in Veliki Britaniji. V oktobru je bil Sanderov največji tekmec sorodni Renault Clio. Prodaja Clia je po nedavni prenovi modela poskočila za petino na 12.534 prodanih enot v oktobru, a je to še vedno 6.600 avtov manj, kot je znašala prodaja Sandera. Na tretjem mestu je Toyotin Yaris Cross, ki bi se lahko prebil tudi na drugo mesto, ko bodo prišli podatki iz določenih regij, saj za Cliom zaostaja za vsega 99 prodanih avtomobilov. Tudi prodaja Yarisa Cross je v oktobru poskočila za 27 odstotkov.

V boj za drugo mesto se lahko vmešata tudi Peugeot 2008 in Citroën C3, saj ločuje drugo in peto mesto vsega 361 prodanih avtomobilov. Med deseterico najboljših sta še dva manjša modela, Volkswagen Polo in Ford Puma. Velik porast prodaje so med drugim zabeležili tudi pri Fiatu s Pando (+30 odstotkov), Kii Sportage (+27 odstotkov) in Audiju A3 (+21 odstotkov).

Najbolje prodajani modeli v Evropi po mesecih

Januar Dacia Sandero
Februar Tesla Model Y
Marec Dacia Sandero
April Tesla Model Y
Maj Tesla Model Y
Junij Volkswagen T-Roc
Julij Tesla Model Y
Avgust Tesla Model Y
September Tesla Model Y
Oktober Dacia Sandero

Sandero prevzema vodstvo

Zaradi 11.479 več prodanih avtomobilov v oktobru prevzema vodstvo po desetih mesecih letošnjega leta Dacia Sandero. Razlika v primerjavi s Teslinim modelom Y je sicer minimalna, 184.088 proti 183.799. Glede na pretekle izkušnje je prodaja modela Y vedno padla v prvem mesecu novega četrtletja. Januarja je bil šele na 32. mestu po prodaji v Evropi in julija šele na 17. mestu, a je bil naslednja dva meseca najbolje prodajani model v Evropi.

Avtomobilizem.com (Vir: Europe Autonews, Dataforce. Foto: Avtomobilizem.com, PRIMA.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kaj novega pripravlja Alfa Romeo?
Honda z novo generacijo vodikovih gorivnih celic