Novice

Honda z novo generacijo vodikovih gorivnih celic

Japonski avtomobilski proizvajalec je predstavil naslednjo generacijo pogonskega sklopa, ki temelji na vodikovih gorivnih celicah.

Honda je v okviru sejemskega dogodka v Bruslju razkrila novo generacijo pogonskega sklopa z vodikovimi gorivnimi celicami, ki je trenutno še v fazi prototipa. Predstavljen sklop naj bi bil primeren za pogon osebnih in gospodarskih vozil, možnost njegove uporabe pa vidijo tudi za pogon delovnih strojev.

Pri Hondi verjamejo v prihodnost uporabe vodika

Ingo Nyhues, pomočnik direktorja Hondinega evropskega oddelka za načrtovanje poslovanja in razvoj, je ob predstavitvi poudaril, da pri Hondi verjamejo v povečanje povpraševanja po tovrstnih tehnologijah, ki bo že v bližnji prihodnosti doseglo mejo, potrebno za začetek množične uporabe. Podobno kot pri ostalih avtomobilskih proizvajalcih, ki se ukvarjajo z razvojem vodikovih tehnologij, se tudi pri Hondi zavedajo omejitev, ki jih trenutno postavlja praktično neobstoječa polnilna infrastruktura, a so vodilni možje japonskega avtomobilskega proizvajalca mnenja, da bodo tovrstne omejitve kmalu preteklost.

Možnost večnamenske uporabe

Predstavniki Honde dodatnih podrobnosti nove  generacije pogonskega sklopa z vodikovimi gorivnimi celicami še niso razkrili, naj pa bi ob kompaktnih dimenzijah ponujal dovolj zmogljivosti in omogočal hitri zagon sistema tudi ob nižjih temperaturah.  Njegovo večnamenskost so predstavili z različnimi možnostmi uporabe. Prihodnje leto naj bi v Združenih državah Amerike in na Japonskem pričeli s prodajo Honde CR-V z električnim pogonom, ki mu bodo energijo zagotavljale vodikove gorivne celice. Do marca 2024 naj bi pričeli testiranja nove tehnologije v gospodarskih vozilih v sodelovanju z znamko Isuzu, prvi tovornjaki pa naj bi bili na izbranih trgih na voljo v letu 2027. Uporabnost nove tehnologije vidijo še pri generatorjih za proizvodnjo elektrike, pa tudi za pogon različnih vrst delovnih strojev.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Honda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Oktober razveselil Dacio in razžalostil Teslo
Hyundai s prenovo v Tucson vrača fizična stikala