Frankfurt

Opel Astra in Renault Megane: nova kralja segmenta C?

Kot protiutež treh luksuznih zvezd Bentleya Bentayge, Porscheja Mission E in Jaguarja F-Pace, sta na letošnjem salonu v Frankfurtu za kupce s povprečno debelino denarnice izstopala dva izredno pomembna predstavnika segmenta C: Renault Megane in Opel Astra. In kakšen je prvi vtis?

Štorija o dišečem usnju

O pomembnosti obeh avtomobilov priča tudi neverjetna množica, ki se je nenehno smukala ob, v in pod avtomobiloma. Poleg številnih ”popisovalcev” s(m)o vsi želeli sesti za voznikov sedež in osebno preveriti napredek.

Letos sem iz gole radovednosti sedel le v štiri avtomobile. Na začetku sta na vrsto prišla Astra in Megane, tretji je bil Bentley Continental Speed GT in zadnji, bolj kot ne iz radovednosti, še Suzuki Baleno. Jasno, če bi lahko odpeljal domov enega izmed teh štirih, bi na mojem dvorišču stal GT Speed, saj poznate štorijo o dišečem usnju?

Adijo 48 stikal!

Zaradi razvrstitve prostorov v hali sem najprej sedel v Astro. Občutki so v grobem pozitivni. Položaj za volanom dober, preglednost naprej in vstran neproblematična, večopravilna enota pa je postavljena dovolj visoko, da se ni potrebno naprezati ob pogledu nanjo.

Stikala za klimatsko napravo so postavljena nekoliko nižje, zanimiv pa je prikazovalnik temperature. Nekaj novega, sveža in prijetna popestritev. Seveda so bile vse razstavljene Astre z boljšo opremo, a je bilo v primerku, v katerem sem sedel jaz, enostavno preveč črne klavirske plastike. Na otip je delovala ceneno, ob močnejšem pritisku pa so se zaslišali tudi prvi črički. Nič kaj bolj prepričljivo ni delovala plastika na prestavni ročici samodejnega menjalnika.

Nabrušeno

Astra ostaja oblikovno prepoznavna in dovolj posebna, da izstopa od drugih konkurentov. Z ostrimi linijami je še bolj športna, z napihnjenimi koloteki in velikimi platišči pa deluje nabito. Stebriček C, ki se zareže v prtljažna vrata, je zanimiv detajl, celoten paket zunanjosti pa oživi tipičen svetlobni podpis LED.

Renault Megane, najpomembnejši predstavnik znamke

Medtem ko je bila najbolj boleča točka stare generacije Opel Astre ravno potniška kabina, je bil Renault Megane neprepričljiv zunaj in dolgočasen znotraj. Francozi so zato poskrbeli za efekt “bum”. Njihov najpomembnejši model je pridobil na nosu vozila prepoznavno veliko značko in ogromne žaromete LED. V primerjavi z Astro deluje bolj zastrašujoče, vendar se atraktivnost izgubi pri bočni liniji.

K sreči so oblikovalci našli še nekaj poguma in spektakularno zaključili zadek. Razpotegnjeni žarometi LED krasijo skoraj celotna prtljažna vrata, z dolgo linijo LED pa deluje novi Megane fantastično.

Renault Megane je od predhodnika daljši za skoraj šest in pol centimetrov, dva in pol centimetra nižji, za skoraj tri centimetre pa se je podaljšala tudi medosna razdalja.

Središče je 8,7-palčni pokončen zaslon na dotik

Renault je aktivno stopil na stopalko za plin in zamenjal dolgočasne elemente, ki so razočarali v predhodniku. 8,7-palčni zaslon na dotik smo videli že v križancu Espace, preko njega pa upravljamo s skoraj vsemi funkcijami vozila. Ugodno vpliva na videz in dojemanje modernosti potniške kabine. Zaradi preproste uporabe se bodo nad njim navduševali tudi starejši kupci, ki niso vešči uporabe sodobnih tehnologij.

Med stvarmi, ki so izstopale, so udobni sedeži. Veliko bolj mehki in ”kavčasti” kot pri Astri, veliko je tudi na otip mehke plastike, na nekaterih delih pa je ta enostavno pretrda. Tudi osrednji greben bi lahko bil bolj zanimiv in izpeljan bistveno bolj lično, še posebej ob dejstvu, da je Renault v Frankfurt pripeljal samo najbolje opremljene Megane.

V teoriji

V oba avta sem sedel zadaj in nikjer se nisem pritoževal nad pomanjkanjem prostora. Megane naj bi zadaj ponujal dva milimetra več prostora za noge, a se razlike v praksi ne bo opazilo. Prirastek je v prtljažnem prostoru, ki ima po novem 29 litrov več prostora (434 litrov).

Astrin glavni adut je zagotovo manjša masa. Pri tem ima poglavitno vlogo nova, vitkejša zgradba; za petino lažji je osnovni del zgradbe, dodatnih 50 kilogramov je bilo prihranjeno z novo zasnovo elementov podvozja iz posebej lahkega jekla, kompaktnejši je pomožen nosilni okvir, spremenjeni so elementi vpetja prednjih in zadnjih koles, obloge dna vozila pa so nadomestili z optimizacijo aerodinamike elementov podvozja in pogona. Dodatne prihranke so dosegli z manjšima previsoma, četrtino lažjim izpušnim sistemom, nižjo maso platišč in pnevmatik ter bolj kompaktnim zavornim sistemom.

Astra bo v sveži podobi od predhodnice skoraj pet centimetrov krajša (4,37 m), dva in pol centimetra nižja (1,48 m) ter malenkost ožja (1,81 m).  Kljub temu pri Oplu zatrjujejo, da prostora v notranjosti ne bo primanjkovalo, sami pa se boste o tem lahko prepričali novembra, ko bo model uradno predstavljen na našem trgu.

Po videnem se nam obeta zanimiv dvoboj v najbolj zasičenem segmentu v Evropi. Z Urško se nisva mogla poenotiti – sam sem dal točko Meganeu ona pa Astri. Podobno bo verjetno razmerje tudi pri kupcih. Kaj pa vi mislite?

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Skupina Volkswagen s pomočjo goljufije do nižjih emisij
Frankfurtska lepota: o hostesah in čistesah