Novice

Volkswagnu milijardna kazen za dizelsko afero v domači Nemčiji

Leta 2015 je kot strela z jasnega odjeknila afera Dieselgate, ki je dodobra zamajala tako Volkswagen kot tudi prihodnost dizelskih motorjev. Zgodba zdaj počasi, a vztrajno dobiva svoj epilog.

Zadnja v vrsti tožb, ki jih je zoper Volkswagen vložilo nemško tožilstvo, je bila zaključena z razsodbo, da mora podjetje plačati skupno milijardo evrov kazni. Upoštevajoč višino kazni in približno 11 milijonov vozil, kolikor naj bi jih Volkswagen izdelal od leta 2007 do razkritja goljufanja leta 2015, pomeni, da bodo plačali slabih sto evrov na prizadet avto. Cena, ki se niti ne zdi pretirana ob kar verjetni predpostavki, da so z vgrajeno sporno programsko opremo najverjetneje prihranili na vsakem avtu več kot toliko.

Volkswagen je razsodbo sprejel, naloženo kazen pa bo tudi v celoti plačal. Ob tem je predstavnik podjetja še dejal, da so s priznanjem odgovornosti za dizelsko krizo storili velik korak proti temu, da jo prebrodijo.

Nemce pa kljub temu čakajo še sodni postopki v številnih državah po svetu. Ta trenutek še vedno potekajo procesi v Kanadi, Indiji, Avstraliji in na Kitajskem, januarja lansko leto pa so v ZDA iz tega naslova že plačali skupno 4,3 milijarde visoko kazen.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe. Foto: Avtomobilizem.com.)

 

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Volkswagnu milijardna kazen za dizelsko afero v domači Nemčiji"


Firediver
5 leta 9 meseci nazaj

..in kako se premikajo te zadeve v Sloveniji?

JG2
5 leta 9 meseci nazaj

Kako, v pravo smer, privatniki štancajo za 20% nižjo ceno, ampak ne želijo za boljši RVC prestopiti k PSA oz. kom drugem ki jim ponujajo posel in bi delali za več denarja. Ubervagni forewer.

 
Najbolj brutalen Rapide
Opel v razvoj novih bencinskih motorjev za skupino PSA