Novice

Osvežitev je BMW-jevi seriji 5 prinesla blago hibridnost

Osveženi BMW serije 5 zaznamujejo nekoliko ostrejše poteze in nadgrajena tehnika.

Ostrejše poteze so najbolj očitne na zunanji podobi, najbolj očitna sprememba na prednjem delu sta žarometa in rahlo večja maska motorja. V prvih izstopajo dnevne svetilke, katerih nekdanja upodobitev »angelskih« krogcev sta postala stilizirana L-elementa. Ta dva prevzemata tudi funkcijo smernikov, žarometi pa so po novem tudi vedno opremljeni z LED svetlobno tehniko, proti doplačilu pa je na voljo, kot tudi že doslej, laserski izvor za nezasenčen snop, ki sveti največ 650 metrov pred avtom. Spremenjen je, odvisno od paketa opreme, jasno tudi prednji odbijač. Poleg novih platišč na boku je osvežitev podobe novinca zaokrožena na njegovem zadku, kjer so prepoznavne nove zadnje luči in odbijač.

Popravki v kabini so na pogled bistveno manjši, saj tam še vedno najdemo sredinski visokoločljivi in na dotik občutljiv zaslon diagonale 12,3 palcev ter sistem upravljanja iDrive sedme generacije. Na srečo BMW ostaja zvest tradicionalnemu sredinsko nameščenemu gumbu sistema iDrive, kar v očeh poznavalcev BMW-jevega sistema naredi »škrabljanje« s prsti po osrednjem zaslonu nepotrebno. Za vse, ki ne morejo brez povezljivosti avta s svojim pametnim telefonom, sta na voljo tudi Android Auro ter Apple CarPlay. Kot je danes vse bolj priljubljeno, tudi Nemci ponujajo opcijo računalniškega zaslona namesto tradicionalnih merilnikov.

Ob vseh dekorativnih nadgradnjah pa so bistveno pomembnejše dodelave tehnike. V osveženi seriji 5 so vsi klasični bencinski in dizelski motorji po novem serijsko opremljeni z blagim hibridnim sistemom. Tega tvorijo dodatna 48-voltna baterija, zaganjalnik-alternator ter krmilna elektronika. Glavni namen dodanega sistema je dvig učinkovitosti izrabe goriva, nekaj pa tudi izboljšanje zmogljivosti. Sistem naj bi namreč, poleg funkcije start-stop in regeneracije kinetične energije vozila pri iztekanju ali zaviranju avta, skrbel tudi za pomoč motorju med pospeševanjem vozila.

Motorna paleta prenovljene serije 5 je še naprej zelo bogata. Na bencinski strani se začne pri štirivaljnih različicah 520i in 530i, nadaljuje s šestvaljno 540i in sklene z M550i. Dizelsko paleto tvorijo 520d, 530d, 540d, M550d pa žal nima več naslednika. So pa zato razširili ponudbo priključnih hibridov na 530e in 545e. Prvega žene kombinacija dvolitrskega turbobencinarja z nazivnimi 184 KM in 110-konjski elektromotor, ki tako skupaj ponujata največ 292 KM in 420 Nm navora. Na drugi stani 545e žene kombinacija trilitrskega turbošestvaljnika in ob sklopko menjalnika primaknjen elektromotor, ki v najboljšem primeru razvijata 394 »konj« in preko 500 Nm navora. Standardni pogon je jasno zadnji, a je velika večina motorizacij dobavljiva tudi z vsekolesnim pogonom xDrive, nekateri z vrha ponudbe pa so celo dobavljivi izključno samo s to opcijo pogona.

Knjigo naročil za osveženo serijo 5 so Nemci že odprli, prve predaje vozil kupcem pa naj bi stekle julija. In še cene? Te so, vsaj v Nemčiji, enake kot pred prenovo. To pomeni, da je limuzina dobavljiva za najmanj 49.100 evrov, Touring pa za najmanj 51.300 evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops; Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Hyundai napoveduje čisto novi Santa Fe
Poglobitev sodelovanja v aliansi Renault – Nissan – Mitsubishi