Novice

Poglobitev sodelovanja v aliansi Renault – Nissan – Mitsubishi

Pred kratkim sprejet dogovor naj bi še dodatno razširil sodelovanje med povezanimi podjetji ter znižal stroške razvoja novih modelov.

Potem ko so  v začetku letošnjega leta začele krožiti govorice o morebitnem razpadu naveze Renault-Nissan-Mitsubishi in so jih predstavniki povezanih podjetij odločno zavrnili, so že februarja postavili nove osnove delovanja, ki temeljijo na učinkovitejši uporabi skupnih virov in skupnih vlaganjih.

Članice alianse sedaj predstavljajo nov dogovor, ki naj bi po besedah predsednika Renaulta, Jean-Dominiqua Senarda v veliki meri omogočil razširjeno sodelovanje med vsem tremi podjetji ter zmanjšal stroške razvoja novih modelov do 40 odstotkov. Sodelovanje bo potekalo po principu leader/follower, saj naj bi posamična podjetja prevzemala glavno vlogo na določenih področjih in geografskih območjih, takšen način dela pa naj bi občutno povečal učinkovitost skupne proizvodnje in razvoja.

Dogovorili so se da bo pod okriljem Renaulta področje Evrope, Rusije, Južne Amerike in severne Afrike, kjer naj bi se osredotočili predvsem na področja prodaje avtomobilov segmenta B (Renault Clio, Zoe EV, Nissan Leaf in prihajajoči križanec Ariya EV), križancev segmenta B (Renault Captur, Nissan Juke in Dacia Duster), križancev segmenta C (Renault Kadjar, Nissan Qashqai) ter programa kombiniranih vozil. Renault naj bi ostal tudi na čelu razvoja novega modela križanca v B segmentu ter tehnologij povezljivosti na osnovi sistema Android in električne arhitekture E-body. Kljub vodilni vlogi Renaulta pa naj bi Nissan in Mitsubishi na omenjenih področjih še naprej ponujala paleto svojih modelov, vendar naj bi se predvsem osredotočila na tiste segmente, kjer ohranjata primat.

Nissan bo prevzel vodilno vlogo na Japonskem, Kitajskem ter na področju Severne Amerike. Pod njihovim vodstvom naj bi potekal tudi razvoj novega križanca segmenta C, ki naj bi bil zasnovan na osnovi modela Qashqai in naj bi ga predstavili do leta 2025. Pri Nissanu naj bi še naprej ostali vodilno podjetje za razvoj električnih pogonskih sklopov (za platforme CMF-A/B in CMF-EV), sistemov samodejne vožnje ter povezljivosti.

Vodilna znamka na področju južnoazijske regije (ASEAN) in v regijah Oceanije bo Mitsubishi, ki naj bi obenem tudi vodil razvoj priključno hibridnih modelov segmenta C in D, kjer naj bi uporabili izkušnje, pridobljene ob razvoju njihovega uspešnega križanca Outlander PHEV.

Sklenjen dogovor bo omogočil zmanjšanje števila platform iz trenutnih sedem na štiri, pod okriljem razvoja pri Renaultu ostajata platformi CMF-A in CMF-B, medtem ko bo pri Nissanu razvoj potekal na podlagi platform CMF-C/D ter električne CMF-EV.

Po besedah Senarda naj bi sklenjen dogovor še dodatno utrdil položaj alianse, obenem pa je odločno zanikal možnost popolne združitve treh podjetij, saj naj bi bil prepričan, da bo njihovo sodelovanje na podlagi sprejetih odločitev lahko predstavljalo zgled ostalim podjetjem avtomobilske branže.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Osvežitev je BMW-jevi seriji 5 prinesla blago hibridnost
Bo osveženi BMW serije 6 GT zadnji svoje vrste?