Novice

Otroci ”Deux ex machina”*

Konec tedna bodo medije preplavili prispevki o otrocih, pospremljeni s fotografijami ali video posnetki otrok z rumenimi ruticami in šolskimi torbami. Jasno, začenja se novo šolsko leto.

Najbrž ste opazili: otrok že nekaj časa ni. Bogve, kje so. Morda jih je nekaj potegnilo gor. In to isto nekaj jih bo zdaj vrnilo dol. Letos natanko 3. septembra.

Misel, da je treba na otroke v prometu še posebej paziti, je dobra in pravilna – so še premajhni, da bi povsem odgovorno nastopali v prometu in da bi jih ostali udeleženci v prometu, predvsem pa avtomobilisti in motociklisti, jemali kot zrele subjekte.

Otroci vseh starosti bodo pričeli s poukom. A je nanje treba paziti vsak dan v letu!
Otroci vseh starosti bodo pričeli s poukom. A je nanje treba paziti vsak dan v letu!

Problem je drugje: otroci so na cesti ves čas. Tisti, ki niso doma, ampak na dopustu, so na cesti tam. Tisti, ki so doma, so na cesti – doma. Oziroma v okolici doma. Še posebej v času šolskih počitnic so neobremenjeni, razpuščeni, razigrani. V mestu, kjer gre v uvodu omenjena misel še najbolj ”v promet”, se cesti (skoraj) ne morejo izogniti. Če že gredo na kako in kakršnokoli igrišče, gredo po cesti. Po cesti, po pločniku ob cesti, po kolesarski stezi na ali ob cesti. Peš, s skirojem, z rolko, z biciklom. Ker so redko sami, so (v družbi) še bolj razigrani in zato morda manj pozorni. Na vasi pa je (pogosto) cesta tako ali tako edino igrišče.

Igrišča so v mestih zvečine blizu ceste. Močan brc in žoga je na cesti in otrok za žogo. Prihod na igrišče ali odhod z igrišča je tudi lahko kritičen – spomnite se svojih otroških dni, ko je bila misel v glavi ena in ena sama: čimprej in čim dlje igrati se. Zato se pred igriščem in po njem mudi. In zato je treba na otroke še posebej paziti tudi med počitnicami.

Otroci so verjetno najbolj predvidljivi in pozorni ravno na prvi dan novega šolskega leta.
Otroci so verjetno najbolj predvidljivi in pozorni ravno na prvi dan novega šolskega leta.

Paradoksalno pri vsem skupaj je, da so morda otroci ravno na prvi dan šole v prometu še najmanj problematični: od prvega razreda naprej je to dan, ko je treba sleči razigranost in obleči resnost ter odgovornost. In če je tako, potem je prvi šolski dan tisti dan, ko so otroci v prometu najmanj izpostavljeni nevarnosti. Medijska fama pa kot da je ravno obratno. Najbrž bi morali tovrstne kampanje načrtovati ravno ob koncu pouka, ko otroci odvržejo šolske torbe in z njimi skrbi.

Narobe je, da se problemov lotevamo kampanjsko in šablonsko. Še bolj narobe je, da to počnemo tudi z otroci. In še najbolj narobe je, da to z otroci počnemo tudi, ko gre za njihovo varnost.

Otroka je treba na cesti pričakovati vsak dan v letu!

Besedilo in foto: Vinko Kernc

*Bog iz stroja; ko se nekaj pojavi nenadoma iz nič

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Tudi Kalašnikov hoče s CV-1 kos elektropogače
Bugatti Divo: vseh štirideset je prodanih