Novice

Tudi Kalašnikov hoče s CV-1 kos elektropogače

Ne samo Evropa, Amerika in Kitajci, tudi Rusi želijo iztržiti kar največ iz elektro navdušenja. A pri Rusih se z elektromobilnostjo ne ukvarja kakšno malo neznano podjetje, temveč veliki Kalašnikov.

Proizvajalec legendarne brzostrelke AK-47 je na letošnjem mednarodnem vojaškem tehničnem forumu v ruskem mestu Kubinka predstavil model CV-1. Avto oblikovno močno spominja na ruski Izh 2125 iz 70. let prešnjega stoletja, a pri Kalašnikovu pravijo, da se za retro obliko skriva sila napredna tehnika, ki naj bi bila zmožna konkurirati celo Tesli.

Rusi ob svoji predstavitvi niso šli v tehnične podrobnosti. So pa zagotovili, da naj bi mu 300-»konjski« elektromotor omogočal pospešek do stotice v približno šestih sekundah, z 90-kilovaturno baterijo naj bi z eno polnitvijo prišel najdlje okoli 350 kilometrov daleč, hkrati pa naj bi se ponašal s posebej revolucionarnim razsmernikom.

Kalashnikov-CV-1-1476346Cena je zaenkrat še skrivnost, saj je ta v kratkem sporočilu za javnost manjkala, kot še marsikaj drugega. Smo pa glede na fotografijo detajla s spodnjega dela predstavljenega modela rahlo skeptični o stanju tehnične zrelosti pogona. Na njej je namreč videti tradicionalni diferencial, vključujoč kardansko gred, kar pomeni, da vsaj ta avto še zelo verjetno nima vgrajene končne verzije elektropogona. Naj spomnimo, da so elektromotorji običajno nameščeni prečno na vzdolžno os avta, neposredno ob premo. Od njega se pogon skozi enostopenjski reduktor in integriran diferencial prenaša neposredno na kolesi. Morda Rusi tudi na tem področju vedo več kot ves preostali svet in bodo elektromotor vgradili nekam v dno ali nos avta ter pogon od tam speljali do zadnjih koles na »revolucionarno-tradicionalen« način s kardansko gredjo.

Ne preostane nam drugega kot počakati, da vidimo, kaj Rusi dejansko pripravljajo. Pri tem jim, če ga mislijo prodajati tudi preko meja lastne države, svetujemo samo še, da nekoliko izpopolnijo obliko avta, pri čemer menimo, da je dodelave potreben predvsem zadek.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Kalašnikov.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ferrari presenetil s 488 Pista Spider
Otroci ”Deux ex machina”*