Novice

Oživljena Land Roverjeva terenska ikona

Potem ko so pri angleškem proizvajalcu Land Rover kar štiri leta napovedovali prihod nove generacije enega najbolj ikoničnih terenskih vozil na zemeljski obli, ki je sicer prvič pojavil na cestah že pred dobrimi 70 leti, so jo sedaj končno pokazali. Novi Defender so razkrili na avtomobilskem salonu v Frankfurtu, kjer se je novinarjem pokazal med spuščanjem po kar 42 odstotni klančini, v prodajnih salonih pa bo v pričetku prihodnjega leta.

Nova generacija Defenderja, za katero proizvajalec pravi, da je najbolj terensko zmogljiv in vzdržljiv Land Rover v njihovi celotni zgodovini, je nastala na modificirani platformi D7, na kateri že slonita modela Discovery in Range Rover Sport. Namensko zasnovana arhitektura z dodatno pripono x (x = ekstremno) sicer temelji na lahki aluminijasti samonosni konstrukciji in prinaša najtrdnejšo Land Roverjevo osnovo v ponudbi, kar je pripomoglo, da je lahko novi Defender prenesel izjemno zahtevne preizkuse (t.i. Extreme Event).

Po pričakovanjih bo najnovejše Land Roverjevo terensko vozilo na voljo – tako kot v preteklosti – v karoserijskih različicah 90 in 110, z do šestimi sedeži pri verziji 90 in z možnostjo petih, šestih ali 5 + 2 sedežev pri verziji 110. Kasneje se jima pridruži še največja, osemsedežna različica 130, ki bo dolga okrog 5,10 metrov.

Pod motornim pokrovom bosta kupcem na voljo dva turbobencinska agregata (2-litrski štirivaljnik s 300 KM ter 3-litrski šestvaljnik s tehnologijo blagega hibrida s 400 KM), zgolj na evropskih tleh pa še dva turbodizla (D200 z 200 KM ter D240 z 240 KM). Novi Defender se obenem ponaša z izjemno zmogljivim stalnim štirikolesnim pogonom, samodejnim menjalnikom z reduktorjem, največjo vlečno zmogljivostjo 3.720 kg in največjo statično obremenitvijo strehe 300 kg. Sistem prilagodljivega terenskega odziva Configurable Terrain Response, ki ga angleški proizvajalec prvič predstavlja ravno v novem Defenderju, voznikom omogoča novo raven natančne prilagoditve vozila na pogoje vozne podlage, pri čemer lahko brede celo v 900 mm globoki vodi.

Novi Defender, s katerim sicer želijo pri Land Roverju nagovarjati precej širši krog kupcev, se obenem ponaša z izjemno dobrodušno odmerjenimi koti (38 stopinj spredaj, 40 stopinj zadaj ter 28 stopinj na sredini), a vseeno deluje precej manj »traktorsko« kot do sedaj. Na to kaže že njegova notranjost, kjer se nahaja najsodobnejši infozabavni sistem Pivi Pro, ki je precej bolj intuitiven in uporabniku prijazen, saj za opravljanje pogosto uporabljanih nalog potrebuje manj vnosov, njegova stalna vključenost pa zagotavlja skoraj takojšnje odzive. Poleg tega tehnologija Software-Over-The-Air s 14 posameznimi moduli lahko prejema oddaljene posodobitve, s čimer kupcem Defenderja zagotavlja najnovejšo programsko opremo, ne glede na to, kje na svetu se nahajajo.

Novi Defender bodo proizvajali v slovaški Nitri, na domačem trgu pa naj bi se cene pričeli pri okrog 40.000 angleških funtih.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Land Rover.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Oživljena Land Roverjeva terenska ikona"


miapan
9 meseci 25 dni nazaj

Kdaj pa pride pravi Defender?

frgo
9 meseci 27 dni nazaj

tole… je vsaj moralno sporno, če že kaznivo ni.

9 meseci 27 dni nazaj

Je to šala? Avto namenjen vožnji po najzahtevnejših in najbolj odročnih območjih sveta poln elektronike in plastike? Kdo bo to popravljal sredi Mavretanije ali Karpatov? A dobiš zraven z nakupom tudi support helikopterske ekipe? Izgleda, da so čisto vsi izgubili kompas.

 
Audijeva vizija električnega terenca prihodnosti
Mercedes-Benzov Vision EQS je prava paša za oči