Novice

Mercedes-Benzov Vision EQS je prava paša za oči

Mercedes-Benz je v sklopu svojih predstavitev na avtomobilskem salonu v Frankfurtu razkril električni limuzinski koncept Vision EQS.

Koncept Vision EQS je osnova za prihodnjo električno limuzino višjega razreda, ki naj bi jo postavili ob bok obstoječim modelom razreda S ter bi predstavljala konkurenco prestižnejšim izvedenkam Teslinega modela S ter manjšemu in bolj športnemu Porschejevemu modelu Taycan.

Mogočen in bolj športen videz zunanjosti v kupejevskem slogu poudarijo brezšivne vitke skladne linije v kombinaciji z nizko postavitvijo in širokimi koloteki nad 24-palčnimi platišči. Prednji del poleg, novih žarometov (Digital Light), zaznamuje maska, pod katero je skritih kar 940 elementov LED, ki poskrbijo za trodimenzionalni učinek in komunikacijo z okolico. Inovativna fotovoltaična tehnologija se nadaljuje tudi na zadku, kjer so svetlobne elemente zadnjih luči prvič popolnoma integrirali v karoserijo, za prepoznavnost znamke pa inovativno poskrbi 229 zvezdic LED v obliki trokrakega emblema, nameščenih preko celotnega zadnjega dela.

Tudi notranjost koncepta je zasnovana v futurističnem slogu ter nakazuje oblikovalske smernice znamke za prihodnost, čiste linije in uporabljeni materiali pa spominjajo na okolje, poznano iz prestižnejših jaht. Interakcija med avtomobilom in voznikom naj bi potekala preko najnovejšega sistema MBUX z naprednimi funkcijami, preko velikega zaslona na dotik pa naj bi nadzorovali tudi vse funkcije avtomobila. Za dobro počutje potujočih, poleg ambientalne osvetlitve, poskrbijo udobni sedeži, ki s pomočjo vmesnika “Mercedes me” nudijo neskončne možnosti individualizacije. Avtomobil naj bi bil sposoben avtonomne vožnje tretje stopnje, ki še vedno zahteva prisotnost voznika. Vgrajena tehnologija naj bi bila modularna in pripravljena na prihodnje nadgradnje.

Vision EQS je po zmogljivostih blizu super športnim avtomobilom, za kar poskrbi električni pogon z dvema električnima motorjema s skupno močjo 350 kW in inteligentno porazdelitvijo moči na vsa štiri kolesa. Iz mirovanja doseže hitrost 100 km/h v manj kot 4,5 s, kapaciteta baterijskega paketa pa naj bi ob upoštevanju norme WLTP zadostovala za doseg 700 km. Prazne baterije naj bi bilo moč napolniti do 80 odstotkov že v 20 minutah.

Po neuradnih informacijah naj bi s proizvodnjo serijskega modela, ki bo izhajal iz koncepta Vision EQS, pričeli tekom prihodnjega leta, v prodajne salone pa naj bi prišel v letu 2021.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority, Daimler. Foto: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Oživljena Land Roverjeva terenska ikona
Prihodnost Volkswagna z novo podobo