Novice

Padel nov rekord v pospeševanju

Električni bolid, ki ga je razvila skupina študentov univerz v Zurichu in Lucernu, je iz mirovanja do 100 km/h pospešil v manj kot eni sekundi.

Skupina švicarskih študentov v okviru kluba AMZ (Academic Motorsports Club Zurich) in v sodelovanju s kolegi iz Lucerna je za projekt električnega avtomobila, s katerim so postavili nov rekord, potrebovala približno eno leto. Razvili so enosedežni avtomobil z odprtim kokpitom, ki spominja na gokart, z njim pa izboljšali dosedanji rekord v pospeševanju do 100 km/h, ki so ga preteklo leto postavili študenje Univerze v Stuttgartu.

Čas, zabeležen v Guinnnesovi knjigi rekordov, je takrat znašal 1,461 sekunde, letošnji rezultat, ki so ga postavili švicarski študenti, pa bo zabeležen s časom 0,956 sekunde. Za rekordni avtomobil so ponovno obudili šasijo električnega prototipa Mythen iz leta 2019, ki so jo nadgradili ter obenem zmanjšali skupno maso. Osredotočili so se tudi na izboljšanje aerodinamičnih lastnosti in doseganje potrebnega potiska k tlom. Avtomobil tehta vsega 137 kg in doseže najvišjo hitrost 124 km/h, električni pogonski sklop pa razvije 240 kW (326 KM) moči. Hitrost 100 km/h so dosegli po prevoženih 12,24 m ob najvišjem pospešku 3,81 g, najvišja moč pa je med rekordnim poskusom znašala 155,4 kW.

Avtomobil je v celoti nastal v domeni študentov, saj so sami poskrbeli tudi za izdelavo potrebnih tiskanih vezij in uporabili električne motorje lastnega razvoja. Pri njegovi izdelavi so za znižanje mase in doseganje potrebne trdnosti uporabili lahko strukturo satovja iz ogljikovih vlaken in aluminija.

Avtomobilizem.com (Vir: Inside EVs, AMZ. Foto: AMZ.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi Jeep Wrangler prihaja v Evropo
Okrogli jubilej modela Aston Martin DB5