Novice

Okrogli jubilej modela Aston Martin DB5

Ikonični avtomobil britanske znamke, ki je zaslovel v filmih o tajnem agentu 007, letos praznuje šestdeseto obletnico.

V letošnjem septembru pri znamki Aston Martin obeležujejo šestdeseto obletnico premierne predstavitve ikoničnega modela DB5, ki so ga ob tej priložnosti postavili ob bok modelu DB12. Aston Martin DB5 je bil premierno razkrit leta 1963 na avtomobilskem salonu v Frankfurtu in je predstavljal naslednika modela DB4, ki je bil v prodaji od leta 1958.

Takrat novi DB5 je predstavljal pomembno prelomnico britanske znamke z občutno prenovo videza zunanjosti in tehnološkimi nadgradnjami. Kupcem je ponujal tudi širši in sodobnejši nabor opreme, za oblikovanje pa so poskrbeli pri italijanskem podjetju Carrozzeria Touring Superleggera. Pogonu športnega kupeja so namenili nov 4,0-litrski vrstni šestvaljni motor, zasnovan na obstoječem 3,7-litrskem motorju iz modela DB4. Za tisti čas impresivnih 282 KM je zadostovalo za doseganje končne hitrosti preko 240 km/h, za kar si je prislužil oznako najhitrejšega štirisedežnega GT modela.

Poleg nastopa modela DB5 v filmih o Jamesu Bondu, se je za nakup ikoničnega DB5 odločila vrsta slavnih oseb – od članov skupine The Beatles Paula McCartneya in Georga Harrisona do pevca skupine Rolling Stones Micka Jaggerja. Med lastnike tega ikoničnega modela so se vpisali še Robert Plant iz skupine Led Zeppelin, Jay Kay (Jamiroquai), komedijant Peter Sellers ter ikoni modnega sveta Elle McPherson in Ralph Lauren.

Skupno so pri britanski znamki izdelali 887 primerkov DB5 s trdo streho in 123 kabrioletov, ki se jim je pridružilo še 12 po naročilu izdelanih avtomobilov v izvedenki “shooting brake”.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Aston Martin.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Padel nov rekord v pospeševanju
EU bi lahko prodor kitajskih proizvajalcev v Evropi umirila z dodatnimi dajatvami