Novice

Parada 55 autonomnih vozil za knjigo rekordov

Kot je razvidno iz priloženega video posnetka in fotografij, rekorda ni uspelo doseči kakšni renomirani evropski ali ameriški znamki vozil, temveč Kitajcem.

Kitajskemu proizvajalcu Changan Automobiles iz kraja Chongqing je 28. novembra lani uspelo s skupno 55 vozili prevoziti 3,2 kilometra dolg in za ostali promet zaprt avtocestni odsek v okolici domačega kraja. Na preizkus so sicer poslali floto skupno 56 vozil, a je v enem od njih nadzornik za volanskim obročem posegel v delovanje vozila, zaradi česar je obveljal rekord za parado 55 avtonomno vozečih vozil.

Kitajci pri tem sporočajo, da so bili v rekordu udeleženi avtomobili opremljeni s sistemom za samodejno vožnjo, ki izpolnjuje zahteve tretje stopnje avtonomne vožnje. To pomeni, da so avtomobili sicer imeli za volanom še vedno voznike, a so bili ti tam samo za primer nujnega posega v primeru kakšne napake ali drugega nepredvidenega dogodka. Sicer naj bi avtomobili povsem samodejno pospešili do potovalne hitrosti 30 km/h, vzdrževali hitrost in sledili cesti, držali varnostno razdaljo (približno dve dolžini vozila) do spredaj vozečega avta in se na koncu 3,2-kilometrskega odseka tudi varno ustavili. Celotna pot naj bi trajala 9 minut in 7 sekund.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto in video: Changan Automobiles.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Parada 55 autonomnih vozil za knjigo rekordov"


xxl
5 leta 2 meseci nazaj

Dizajnersko zelo simpatičen SUV.

 
Koenigsegg razmišlja o dostopnem hibridnem športniku
Olepšan Toyotin mali Aygo