Novice

Pet proizvajalcev vozil se pridružuje svetu za večjo izrabo vodika

Toyota, BMW, Daimler, Honda in Hyundai se pridružujejo naftnim in plinskim velikanom, med katerimi sta tudi Royal Dutch Shell in Total SA, ki bodo v naslednjih petih letih v proizvode, povezane z vodikom, vložili 10 milijard evrov.

Skupaj bo 13 energijskih, transportnih in industrijskih podjetjih tvorilo posvetovalno telo za področju uporabe vodika, kjer naj bi se posvetovali z zakonodajalci in predstavljali vse prednosti prehoda z ”umazanih” energijskih virov. Raziskave kažejo, da baterije niso edini način za zmanjševanje onesnaženja s strani avtomobilov, gospodinjstev in gospodarskih javnih služb, ki v največji meri prispevajo h klimatskim spremembam.

Ostali člani sveta so naftni podjetji Air Liquide SA in Linde AG, rudarsko podjetje Anglo American Plc, električno podjetje Engie SA, železniško podjetje Alstom SA in proizvajalec motorjev in težke opreme Kawasaki Heavy Industries Ltd.

”Svet energije se spreminja hitro, zelo hitro. Vodik ima ogromen potencial,” je na svetovnem ekonomskem forumu v Davosu dejal Ben Van Beurden, izvršni predsednik podjetja Shell.

Gorivne celice so temelji kamen Toyotinega načrta, kako se znebiti 90 odstotkov emisij ogljikovega dioksida do leta 2050. Japonski proizvajalec vozil bo prepričeval kupce k uporabi bencinsko-električnih hibridov in vozil na gorivne celice ter dajal manj poudarka povsem električnim vozilom, ki imajo manj dosega in potrebujejo več časa, da se povsem napolnijo.

”Poleg transporta ima vodik potencial podpore našega prehod k brezogljični družbi v številnih industrijah in preko celotne verige dodane vrednosti,” je dejal Takeshi Uchiyamada, predsednik Toyote in sopredsedujoči v svetu.

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Vrača se Lada Niva
Švedi za večjo varnost reševalna vozila opremljajo z motilcem večopravilnih enot