Novice

Švedi za večjo varnost reševalna vozila opremljajo z motilcem večopravilnih enot

Rešilci, ki se bodo približevali drugim vozilom v prometu, bodo v njih prekinili predvajanje glasbe na večopravilni enoti ter vozniku poslali varnostno sporočilo. Se sliši kot znanstvena fantastika? Ne za švedsko reševalno službo.

Na Švedskem preizkušajo novo tehnologijo, s katero rešilci zmotijo predvajanje glasbe v bližnjih vozilih ter s tem opozorijo voznika na prihajajoče vozilo na nujni vožnji. Rešilec bo vozilom pred njim s pomočjo signala FM blokiral avtoradio ter prekinil zvočno spremljavo. Če bo to mogoče, bo s pomočjo te tehnologije rešilec lahko poslal varnostno sporočilo na osrednji zaslon v avtomobilu in voznika dodatno opozoril na prihajajoče vozilo na nujni vožnji.

Za razvoj so poskrbeli študentje Kraljevega inštituta za tehnologije KTH (Kungliga Tekniska högskolan) v Stockholmu. Z razvojem želijo skrajšati odzivni čas rešilcev, to pa je mogoče le z učinkovitim opozarjanjem voznikov in posledično hitrejšim umikom s ceste. Hkrati bi tehnologija drastično zmanjšala število prometnih nesreč, kjer vozniki enostavno spregledajo hitro vozeči rešilec.

Sistem je na podlagi stanja ne cestah in prometa sposoben samodejno oceniti, kdaj mora poslati varnostno obvestilo in prekiniti radijske povezave, zmore pa celo prekiniti predvajanje glasbe s CD-ja ali preko prostoročne povezave.

Mestne oblasti nameravajo preizkusiti tehnologijo na manjšem številu reševalnih in gasilskih vozil, kasneje pa bodo sistem razširili na reševalna vozila po celotni državi. Mikael Erneberg, inženir KTH, je ob tem dejal: ”Pogosto imajo vozniki le nekaj sekund, da odreagirajo in ustvarijo prostor za vozila na nujni vožnji. Pravočasno opozorilo je vsaj 10-15 sekund prej. Želimo usmeriti pozornost voznikov v zgodnji fazi in ublažiti stres, ki zmanjšuje cestno varnost. Izpolnjuje tri funkcije: izboljša dostopnost za prvi odziv, izboljšuje varnost na cesti in izboljšuje delovno okolje za ranljive poklice.”

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Hospital)

Firediver
7 leta 3 meseci nazaj

..samo še pol koraka manjka do prenašanja lažnih alarmov ali celo trojanskih konjev na vsa vozila v okolici..

 
Pet proizvajalcev vozil se pridružuje svetu za večjo izrabo vodika
Prenovljeni Mustang, tokrat brez strehe