Novice

Petrol je odprl prvo javno dostopno mini vozlišče za hitro polnjenje električnih vozil

Ljubljana je konec preteklega tedna dobila prvo javno mini vozlišče za hitro polnjenje električnih vozil v Sloveniji, ki so ga na Petrolovem prodajnem mestu na Tržaški cesti slavnostno odprli predsednik uprave družbe Petrol Tomaž Berločnik, član kabineta evropske komisarke za promet Violete Bulc Blaž Pongračič in župan MOL Zoran Janković.

Vozlišče tvorita 2 DC hitri polnilni postaji za hitro polnjenje na lokaciji Petrolovega prodajnega mesta Tržaška 130, kjer se uporabniki električnih vozil med polnjenjem lahko okrepčajo s kulinaričnim programom Fresh ter Kavo na poti.

Miha Valentinčič, direktor Inovativnih poslovnih modelov pri Petrolu, je pojasnil, da polnilnici znamke Delta omogočata v začetni fazi polnjenje vozil z močjo do 50kW. Zastavljeni sta modularno, zato ju bo ob prihodu novejših avtomobilov z večjo kapaciteto hitrosti polnjenja mogoče enostavno nadgraditi na do 112,5kW moči polnjenja. Petrolovo polnilno omrežje za električna vozila zdaj sestavlja 33 hitrih DC in 74 klasičnih AC polnih postaj, postali pa so tudi uradni zastopnik in certificirani serviser za električne polnilne postaje Delta na območju Slovenije, Hrvaške in Srbije.

Novi hitri polnilni postaji sta bili postavljeni v sklopu projekta Urban-e, sofinanciranega s pomočjo Instrumenta za povezovanje Evrope z namenom širjenja in razvoja e-mobilnosti v sklopu konzorcija podjetij na področju transporta in energetike ter mestnih občin na območju srednje in vzhodne Evrope. Konzorcijski partnerji Petrol, MOL Ljubljana, mesti Zagreb in Bratislava, Slovenske železnice, GoOpti, ZSE in GO4, so si zastavili cilj, da v Ljubljani, Zagrebu in Bratislavi postavijo 167 električnih polnilnih postaj.

Tomaž Berločnik, predsednik uprave družbe Petrol, je ob odprtju mini vozlišča dejal, da se zavedajo, da električna energija postaja vse bolj pomembna in da se tudi Petrol kot organizacija intenzivno orientira v celovito energetsko družbo. Dodal je: “Petrol z razvojem storitev e-mobilnosti dela velike korake v pravo smer družbeno odgovorne organizacije, kar je ena glavnih vrednot družbe. Trdno verjamemo, da bomo z digitalizacijo in inovativnimi poslovnimi rešitvami v prihodnosti še dodatno pozitivno vplivali na okolje, v katerem delujemo in živimo, ob tem pa vabim tudi vas, da se nam na tej poti pridružite in skupaj z nami ustvarjate ‘družbo prihodnosti'”.

Sredstva za odprtje prvih dveh od načrtovanih devetih hitrih DC polnilnih postaj v Ljubljani je prispevalo tudi podjetje BMW Group kot eden vidnejših ponudnikov električnih vozil pri nas. V Ljubljani bo v sklopu projekta Urban-e do konca meseca marca postavljenih še devet od načrtovanih 47 klasičnih AC polnilnih postaj.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Petrol.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Bo CH-R Toyotin prvi električni model v Evropi?
Je Leon Cupra R ST še vedno Seat?