Novice

Bo CH-R Toyotin prvi električni model v Evropi?

Pri japonski znamki so razkrili, da glede na vse večjo priljubljenost električnih vozil razmišljajo kmalu ponuditi električni avtomobil tudi evropskemu trgu.

Trenutno vse kaže na to, da bo znamka Toyota, poleg svojega širokega hibridnega programa in modela Mirai, ki mu za pogon služijo vodikove gorivne celice, najkasneje v letu 2021 pričela tudi s prodajo popolnoma elektrificiranega avtomobila. Za preboj na evropski trg naj bi pripravljali električno različico modela C-HR, priljubljenega kompaktnega križanca, ki naj bi ponovno zapolnil vrzel v ponudbi električnih vozil, nastali po koncu prodaje električne različice modela RAV4 EV v Kaliforniji.

Ne glede na to, da so pri Toyoti do zdaj večinoma prisegali na hibride, si očitno tudi  oni ne morejo več zatiskati oči pred vsesplošno ekspanzijo ponudbe električnih vozil ob dejstvu, da uporaba tehnologije gorivnih celic še vedno ni dovolj razširjena in bo najverjetneje prešla v bolj množično uporabo v ne tako bližnji prihodnosti.

Izvršni direktor Toyote v Evropi, Johan van Zyl, je sicer dejal, da zaenkrat odločitev, kateri model bo prvi dobil električni pogon, še ni padla. Glede na trenutne razmere na trgu električnih vozil pa naj bi bil to najverjetneje športni križanec ali kombinirano vozilo, tudi zaradi dejstva, da je cenovni prag električnih vozil trenutno postavljen precej visoko.

Toyota sicer zaenkrat evropskemu trgu še ni ponujala električnih vozil predvsem zato, ker jim prodaja hibridnih modelov, ki so tu precej razširjeni, omogoča večji zaslužek. Prodaja hibridnih vozil naj bi namreč v letošnjem letu dosegla polovični delež prodanih vozil znamke, do leta 2021 pa predvidevajo da naj bi se le-ta povečal do 60 odstotkov.

S prodajo električnega modela C-HR EV naj bi že prihodnje leto pričeli na Kitajskem, najverjetneje pa naj bi kmalu zatem prišel tudi v Evropo.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Arcfox ECF je nov koncept športnega terenca kitajskega porekla
Petrol je odprl prvo javno dostopno mini vozlišče za hitro polnjenje električnih vozil