Novice

Peugeot 3008 in 5008: francoski dvojec s povečano uporabno vrednostjo

Pri Peugeotu se tokrat niso preveč zapletali, v Parizu so večino svojega razstavnega prostora namenil dvema modeloma, ki sta med obiskovalci požela veliko zanimanja.

Staro ime, nova oblika

Peugeot 5008_4Svetovno javnost je Peugeot sprva šokiral s predstavitvijo modela 3008, ki smo ga do sedaj označevali za enoprostorca, saj se je z novo generacijo dokončno prelevil v čistokrvno športno uporabno vozilo. Ni minilo veliko časa in Peugeot je udaril drugič. Tokrat se je nekdaj prepoznaven družinski enoprostorec po sedmih letih obstoja preobrazil v mešanico križanca in enoprostorca. Z obema si želijo pri francoski znamki odrezati večji kos prodajne pogače v rastočem segmentu križancev.

Gre za svojevrstna posebneža, zato ni presenečenje, da je bil razstavni prostor vse do zaključka dneva nabit z obiskovalci. Novosti je bilo veliko – zunanji videz, nova zasnova i-Cockpit 2, sedem sedežev in veliko praktičnih rešitev.

Manjši in bolj športen

Najnovejši Peugeotov športni terenec 3008, ki bazira na platformi EMP2, se oblikovno naslanja na koncept Quartz in Peugeot 3008_3deluje precej bolj dinamično kot do sedaj. Z dobrodušno odmerjenim medosjem (2.675 mm) velja za enega prostornejših avtomobilov v tem razredu (od 520 do 1.580 litrov praznine v prtljažniku), pri čemer se lahko v primerjavi s predhodnikom pohvali tudi z večjimi zunanjimi dimenzijami  (4,45 x 1,84 x 1,62 m). Terensko naravnanost kaže s precejšnjo oddaljenostjo podvozja od tal (do 22 centimetrov).

Večji in bolj družinski

Druga generacija 5008 je 16,5 centimetra daljša in 11 centimetrov širša od predhodnika ter zdaj ponuja možnost prevoza sedmih oseb. Zaradi povečanih dimenzij so inženirji poskrbeli za 6-centimetrsko povečanje v drugi vrsti, kjer bodo zlahka sedele tudi tri odrasle osebe.

Peugeot 5008_2V drugi in tretji vrsti so nameščeni individualni sedeži, s povsem nastavljivim položajem sedenja in možnostjo odstranitve posameznega sedeža. Večji je tudi prtljažni prostor: pri sedemsedežni različici meri 640 litrov, pri petsedežni pa kar 1.060 litrov. Ob podrti zadnji klopi in sovoznikovem sedežu je vanj možno pospraviti predmete do dolžine 3,2 metra.

Motorna paleta bo pri obeh skoraj identična. Bencinsko stran sestavljata 1,2-litrski  agregat PureTech s 96 kilovati moči in 1,6-litrski agregat PureTech s 121 kilovati moči. Dizelsko stran sestavlja večja izbira, od osnovnega 1,6-litrskega agregata  BlueHDI s 73 ali 88 kilovati moči, do dvolitrskega s 110 ali 133 kilovati moči. Moč se preko 6-stopenjskega ročnega ali 6-stopenjskega samodejnega menjalnika prenaša na sprednji kolesni par, za boljši oprijem v zahtevnih razmerah pa je na voljo sistem Advanced Grip Control s petimi različnimi prednastavitvami sistema ESP.

i-Cockpit drugič

Po nekajminutnem sedenju za volanom so razlike z aktualno notranjo arhitekturo precejšnje. Peugeot 3008_5Digitalizacijo spremljajo opazno boljša postavitev števcev, izboljšana kvaliteta in prostornost. Kot je preverila Urška, je sedenje v tretji sedežni vrsti, tudi zaradi povišanega dna, primerno bolj za otroke, medtem ko bodo odrasli tam sedeli le za silo. Ob tem je pohvalila, da mehanizem vzdolžnega pomika sedežev druge vrste omogoča dovolj enostaven dostop do 6. in 7. sedeža.

Avtomobilizem.com (Vir: Peugeot. Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Peugeot 3008 in 5008: francoski dvojec s povečano uporabno vrednostjo"


zoranv12
7 leta 6 meseci nazaj

Oba sta, kot tudi vsa nova generacija Peugeotovih vozil – resnično lepa in super; Sem navdušen in lahko samo rečem, da bo nemška in korejska, pa žal zadnja leta tudi japonska konkurenca dobila zraven premium znamk zaj. tekmeca 🙂 Kolikor sem doživel doslej, že dokaj posegajo v premium segment z materiali, izgledom, neuporabnostjo 🙂 Ampak kapo dol !!! Pred drugo najstarejšo avto znamko na svetu in izumiteljem precejšnjih novitet skozi avto. zgodovino. Bravo

Fnatic
7 leta 6 meseci nazaj

3008 je narejen za moje pojme za manjše ljudi. Jaz se v njem vsekakor ne počutim ok. Me je kar nekaj skupaj, kot pravega desca in mi ni niti malo udoben. Pa še sedež moram dat povsem ”v tla”, da ne butam z glavo v strop. Moja mama, ki je pa seveda manjša, pa neznansko uživa v vožnji. Saj ima res ogromno bonbončkov vendar zame pač to ni to. Visok sem 186cm, kar ni ravno veliko ampak očitno že preveč. Bočna sedežna opora je pa tudi razmeroma kar ozka. Za 5008 pa ne vem, kako je..

Fnatic
7 leta 6 meseci nazaj

Važno, da mi kar talate minuse lol. Zakaj? morda veste, kje smo testiralo avto? Iz kje smo ga dobili? Se je morda kdo pozanimal? Koliko časa se ga je čakalo?

zoranv12
7 leta 6 meseci nazaj

govoriš o starem 3008, prvi generaciji…

Fnatic
7 leta 6 meseci nazaj

Kako veš, o čem govorim?

Fnatic
7 leta 5 meseci nazaj

Očitno nima noben pametnega odgovora. Ti ga fotkam, da boš videl, o katerem govorim? Pa primerjaj fotke novega (ki ne vem, ali se že prodaja tudi pri nas ali še ne) in tega, ki ga imamo. Potem pa mi povejte, ali govorim o tem novem ali starem modelu.

 
Citroën C3: evolucija Cactusovih genov
BMW s predstavitvijo koncepta X2 ponavlja uspešno zgodbo