Novice

Citroën C3: evolucija Cactusovih genov

Citroën je na domačem ozemlju predstavil svoj najpomembnejši in najbolje prodajan model C3. Z nekaj lepotnimi dodatki trka predvsem na dušo mlajših kupcev, a zna številne simpatije najti tudi pri manjših družinah in mladih po duši.

Prvi vtis

Citroen C3_9Citroën je pompozno predstavil svoj najpomembnejši model, a je k sreči na svoj razstavni prostor pripeljal res veliko število različno opremljenih in obarvanih petvratnih novincev. Še vedno je bilo potrebno uporabiti komolce, da si se prebil v potniško kabino. Prvi vtis? Ravno prav. Citroën je pametno povzel vse dobre stvari, ki so mi bile všeč pri C4 Cactusu in vse skupaj povezal v smiselno celoto.

Če se je prejšnji C3 skrival v senci modnega DS3, je nova generacija to postavila na glavo. Zdi se, kot da se je Citroën vrnil na pota stare oblikovalske slave. Kot sem že omenil in ste verjetno že opazili, si je novi C3 številne elemente sposodil pri večjemu modelu C4 Cactus. K sreči so se odrekli nekaterim odvečnim dodatkom ter obenem ustvarili svojevrstno vozilo, ki ni le pomanjšana različica Cactusa.

Zunanjost zaznamuje dvobarvna kombinacija, pri kateri za kontrast poskrbijo drugače obarvana streha in dvodelna sprednja žarometa. Na voljo so tudi zaščitne obloge AirBump (ki jih ni mogoče dokupiti pri osnovnem paketu opreme), izdelane iz termoplastičnega uretana (TPU), pod katerim so zračni žepki. Morda bo dobrodošel podatek, da jih lahko pri ostalih paketih odstranite, če ne želite, da vaš C3 preveč izstopa.

Svetla in prostorna

V potniški kabini je bolj zadržano, a je enačba zelo podobna tisti iz Cactusa. Vse bolj v ospredje prihaja Citroen C3_7digitalizacija, saj je v potniški kabini le še pet fizičnih stikal. Vse ostale funkcije se nadzirajo preko večopravilne enota z zaslonom na dotik. Barvitost razbija monotonijo, malce zmoti le velik delež trde plastike.

Udobje je dobilo nov pomen, saj so sedeži po nekaj minutah v kabini delovali resnično udobno, preglednost pa je odlična. Da gre za manjši udoben avtomobilček govori tudi motorna paleta. Kupci bodo lahko izbirali med trivaljno družino bencinskih motorjev PureTech s sistemom stop&start in dvema agregatoma BlueHDi. Sprva bo na voljo le ročni menjalnik, kasneje pa se bo v ponudbi znašel še samodejni 6-stopenjski menjalnik.

Nagovarja mlajše kupce

Citroen C3_5Citroënova kamera ConnectedCAM med vožnjo snema dogajanje na cesti in vozniku omogoča fotografiranje; posnetke lahko kasneje s pomočjo aplikacije povsem varno deli na socialnih omrežjih. Storitev je na voljo kot dodatna oprema pri paketih Feel in Shine. K sreči ima lahko prednja kamera tudi uporabno funkcijo: lahko se zažene samodejno ter posname 90-sekundne sekvence v primeru nesreče (30 sekundni interval pred nesrečo in 60 sekundni interval po nesreči).

Na voljo so trije paketi opreme – Live, Feel in Shine – pri oblikovanju svojega jeklenega konjička pa bodo kupci lahko uporabili veliko elementov individualizacije. Izbirali bodo lahko med devetimi barvami karoserije in tremi barvami strehe, skupaj je možnih kar 36 različnih  barvnih kombinacij. Dobra novica je, da so vse barvne kombinacije na voljo pri vseh paketih opreme.

Avtomobilizem.com (Vir: Citroën, Carmagazine, Carscoops. Foto: Gašper Pirman)

 

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Citroën C3: evolucija Cactusovih genov"


zoranv12
7 leta 5 meseci nazaj

Ena velikih sprememb za znamko, podobno kot starejši hišni brat, izreden preskok navzgor in naprej. Tudi motorji so izredno konkurenčni in presegajo raven in nivo kvalitete tudi premium znamk. O tem sploh več ni dvoma.

wildbliw
7 leta 5 meseci nazaj

Ena najlepših notranjosti, pa čeprav mi morda fali kakšen predalček. Saj je imela že prejšnja generacija najlepšo notranjost v svojem razredu.

drugmirko
7 leta 5 meseci nazaj

drži… vendar so ga pri tej, za moj okus malce “polomili”!
in to kljub temu, da je tudi nova notranjost mladostno vesela in zanimiva… prva je, da so tisti fajn material z vrha sedanje armature zamenjali z navadno trdo plastiko! ..za “glossy frontalnim panenlom in “piano” lastiko mi niti ni pretirano žal, čeprav so določene “globinsko” teksturirani paneli bili zelo lepi… recimo tale:

https://www.netcarshow.com/citroen/2010-c3/800×600/wallpaper_3a.htm

duga ta, da so ekran (na katerega so premestili praktično vse kontrole) postavili prenizko in tretja ta, da na mestu kjer bi človek naravnost pričakoval manulene kontrole ventilacije in klime. – zija velika luknja!

čez čas (na žalost že v kakšnem letu-dveh) pa jih bo še najbolj “tepla” starost platforme (PF1 ima skoraj 20 let,), zaradi katere ne bo hibridne verzije, najmodernejših varnostno-asistenčnih pripomočkov (ki bodo počasi postali stndard) in grozovita nepripravljenost pri prilagajanju potreb kupcu… recimo, 6 stopenjskega ročnega menjalnika itak ne bo, čeprav ga imajo… da o kakšnih nebulozah tipa “barva špeglov je odvisna od barve strehe in izbire “paketa vidljivost zadaj”, ki vsebuje vzvratno kamero, Bluetooth instalacije in hlajeneg sovozniškega predala”, niti ne govorimo… 😉

 
Zverinska Honda Civic Type-R navdušuje Pariz
Peugeot 3008 in 5008: francoski dvojec s povečano uporabno vrednostjo