Novice

Peugeot 508 tudi kot atraktiven karavan

Novi Peugeot 508 SW je oblikovan kot »shooting brake«, kjer je z nizko in dinamično obliko poleg atraktivnega videza poskrbljeno tudi za dobro aerodinamiko. Predstavili ga bodo v začetku oktobra na avtomobilskem salonu v Parizu, na evropske ceste pa naj bi zapeljal v januarju leta 2019.

Novinec, ki so ga pri Peugeotu označili kot radikalen karavan je bil zasnovan in razvit sočasno s petvratno limuzino, od nje pa se razlikuje po bolj športni drži, za katero poskrbi tudi karavanski zadek. Z 1,42m višine je skoraj 6 cm nižji od predhodnika, kljub temu pa naj potniki na zadnjih sedežih ne bi bili prikrajšani za prostor nad glavami. Zasnovan je na platformi EMP2, ki je trdnejša zaradi uporabe drugačne tehnologije varjenja in spajanja delov karoserije, kljub temu pa naj bi bila lažja za okoli 70 kg.

Peugeot 508 SW v dolžino meri 4,78 m, prtljažnik pa nam pod rolojem ponuja 530 l prostornine. Zadnja sedežna klop je deljiva v razmerju 2/3 – 1/3, funkcija »Magic flat« pa omogoča takojšen preklop obeh delov zadnje sedežne klopi s pomikom lahko dostopnih vzvodov na stranicah prtljažnega prostora. Rezultat je skoraj ravno dno, prostornina, ki je na voljo za nakladanje, pa se poveča na zavidljivih 1.780 l.

Od tu naprej so stvari enake kot v limuzini – v notranjosti najdemo najnovejšo interpretacijo znamkinega i-Cockpita, posebne razlike pa ni niti pri podpori povezljivosti in širokem naboru asistenčnih sistemov, ki so jih razširili še s sistemom za vidljivost ponoči (Night vision), prilagodljivi tempomat s funkcijo »Stop&Go« v povezavi z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom, sistemom za ohranjanje voznega pasu, sistemom za parkiranje, žarometi Full LED s funkcijo osvetlitve v ovinku in zadnjimi lučmi ARS s prilagodljivo funkcijo osvetlitve.

Za pogon bosta skrbela bencinska motorja PureTech 180 in 225, oba v kombinaciji z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom EAT8. Najšibkejša dizelska različica BlueHDi 130 bo na voljo tudi s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom BVM6, močnejši različici BlueHDi 160 in BlueHDi 180 pa izključno z 8-stopenjsko avtomatiko. Vsi motorji izpolnjujejo zahteve standarda Euro 6.d, ki bo stopil v veljavo leta 2020. Za približno 3% prihranek pri gorivu poskrbi tudi funkcija jadranja(pri Peugeotu poimenovana freewheeling), ki se pri modelih, opremljenih s samodejnim menjalnikom in v načinu Eco, vklopi v razponu med 25 in 130 km/h, kadar to dopuščajo pogoji vožnje. V drugi polovici leta 2019 se bo motorni paleti pridružila še zmogljiva bencinska priključno-hibridna izvedenka s 50-kilometrskim električnim dosegom.

Avtomobilizem.com (Vir: Peugeot, Motor Authority. Foto: Peugeot.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Peugeot 508 tudi kot atraktiven karavan"


JG2
1 leto 11 meseci nazaj

Tole jim je zelo hudo ratal. Bravo Peugeot.

 
Prvaki terenske vožnje
Waymo se ozira proti Evropi