Novice

Waymo se ozira proti Evropi

Waymo namerava razširiti svojo dejavnost tudi na evropsko tržišče, kjer želi v sodelovanju z lokalnimi partnerji ponuditi storitve mobilnosti z vozili brez voznika.

Na nedavnem dogodku medija Automotive News Europe prejšnji teden v Torinu je izvršni direktor podjetja Waymo, John Krafcik, najavil širitev njihove ponudbe avtonomnih vozil tudi na evropske ceste.

Pri podjetju se zavedajo, da bo na evropskem trgu verjetno potreben drugačen pristop ter v tem vidijo priložnost, da preizkusijo nove oblike produktov in drugačno strategijo preboja na trg. Kljub temu, da nameravajo na področju Phoenixa v Arizoni in San Francisca v Kaliforniji tržiti storitve pod lastno blagovno znamko, pa naj bi po besedah Johna Krafcika na evropskem trgu poiskali partnerja, ki bi jim nudil ustrezno podporo.

Kot je znano, Waymo že sodeluje s skupino FCA (Fiat Chrysler Automobiles), prav tako pa lahko računajo na podporo podjetja Jaguar Land Rover. S tehnologijo, ki omogoča avtonomno vožnjo, trenutno opremljajo vozila Chrysler Pacifica in Jaguarjev električni I-Pace, ki bo tudi sestavni del njihove flote na področju Phoenixa in San Francisca. V poglobljenem sodelovanju Krafcik med drugim vidi možnost povečanja vloge obeh proizvajalcev pri uvajanju in licenciranju rešitev avtonomne vožnje. Na nedavnem dogodku skupine FCA za delničarje, je Waymo prvič v Evropi predstavil zmogljivosti avtonomnih vozil na testnem poligonu Balocco blizu Milana.

V zvezi s tem je Krafcik je v svojem nagovoru udeležencem kongresa dejal: “Naša tehnologija je bila prvič predstavljena na evropskih tleh v Italiji in z njo smo pokazali zmožnost popolnoma avtonomne vožnje 4. stopnje, brez voznika na prednjih sedežih in uporabe ‘varnostne mreže’.”

Waymova vozila so nedavno presegla mejo 7 milijonov milj (približno 11 milijonov in 270 tisoč km), prevoženih popolnoma avtonomno po javnih cestah.

“Po svetu govorijo, da avtonomna vozila pridejo kmalu. Mi to že počnemo, zdaj. V Phoenixu. Vožnja brez oseb na prednjih sedežih,” je še dejal Krafcik.

Avtomobilizem.com (Vir: Waymo, Automotive News Europe. Foto: Waymo.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Waymo se ozira proti Evropi"


xxl
5 leta 10 meseci nazaj

Delajte kar čete, samo volan mi pustite.

 
Peugeot 508 tudi kot atraktiven karavan
Porsche 911 Speedster Concept v čast 70-letnici podjetja