Novice

Platforma GA-B bo temelj čisto nove Toyote Yaris

Tudi Toyota se ne more upreti skušnjavi zgodnjih najav novih modelov. Razlika v primerjavi z večino drugih avtomobilskih proizvajalcev, ki običajno dražijo s fotografijami detajlov avtomobilov ali z močno zatemnjenimi skicami oziroma fotografijami njihovih silhuet, je v tem, da se poslužujejo bolj tehničnega pristopa.

Toyota se že dlje časa trudi prepričati trg, da so njihovi sodobni modeli bolj čustveni in vozno zabavni, kot so bili. Pozitivne spremembe naj bi zagotavljala predvsem vgrajena tehnika, katere osnova je nosilna platforma s celotnim podvozjem. Za prihajajoči čisto novi Yaris tako pravijo, da je postavljen na novo platformo GA-B ali na dolgo TNGA-B. Medtem ko je platforma TNGA-C namenjena nekaj večjim modelom, kot so CH-R, nova Corolla, Prius in tudi Lexus UX, pa bo Yaris prvi koncernski model na platformi za manjše avtomobile (TN)GA-B.

Zanjo je značilna izrazita prilagodljivost. Kot razkrivajo priložene slike, naj bi Toyotinim razvojnim inženirjem pri snovanju novih modelov dopuščala spreminjati medosno razdaljo, oddaljenost avta od tal in tudi širino obeh kolotekov. Japonci pri tem poudarjajo, da so velik poudarek pri njenem razvoju namenili tudi kar se da nizko postavljenim najvišjim točkam, na katero je nameščena in pritrjena preostala karoserija avta. Pravijo še, da so glede na prejšnjo platformo B uspeli tudi nekoliko znižati položaj prednjih sedežev, nižje naj bi bilo njeno težišče, optimiran pa je tudi položaj volana.

Ko novi Yaris leta 2020 zapelje na tržišče, pa ne bo edini na tej platformi. Japonci so namreč že potrdili razvoj malega križanca, ki se bo mersko umeščal pod njihov trenutno vstopni križanec C-HR, zelo verjetno pa si bodo v prihodnosti strategi v Toyotem tržnem oddelku zamislili še kakšen drug popolnoma nov model, ki bo primernih dimenzij za (TN)GA-B.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Slike: Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen napoveduje močno izboljšani e-up!
Porsche povečal svoj delež v podjetju Rimac