Novice

Pnevmatika Nokian najboljša na testu priznane nemške avtomobilistične revije

Na mokrem cestišču dosega najkrajšo zavorno pot med vsemi pnevmatikami, ki jih je testirala nemška avto-moto zveza ADAC

Zelo dobra vodljivost in izredno nizka poraba goriva

Zmagovalka je pnevmatika Nokian, ki je bila na testu letnih pnevmatik za leto 2011 vodilne nemške avtomobilistične revije Auto motor und sport ocenjena kot »zelo priporočljiva«. Zelo dobra vodljivost in zaviranje na mokrem in suhem cestišču, majhen kotalni hrup ter zelo nizek kotalni odpor so besede, s katerimi ta priznana revija opisuje varno in varčno pnevmatiko Nokian V. Prispevek ima naslov »Zelo dobre lastnosti na mokrem cestišču in nizek kotalni odpor so finski pnevmatiki Nokian pomagali doseči skupno zmago«. Vrhunska pnevmatika je bila najboljša v kategoriji »skupno na mokrem« in tudi v naslednjih testnih kategorijah: zavorna pot na mokrem, vodljivost na mokrem, kotalni odpor in kotalni hrup.

Okolju prijazna pnevmatika Nokian V je poleg tega z oceno »dobro« na testu pnevmatik za leto 2011 prejela tudi najboljšo oceno nemške avto-moto zveze ADAC in organizacije za varstvo potrošnikov Stiftung Warentest. Od vseh pnevmatik, ki jih je testiral ADAC, je imela prav pnevmatika Nokian najkrajšo zavorno pot – kar za 22 m krajšo glede na najslabšo pnevmatiko. Vsi rezultati teh neodvisnih testov potrjujejo njene izredne zavorne lastnosti, vodljivost na mokrem cestišču in hkrati tudi nizko porabo goriva.

Pri razvijanju pnevmatik je težko doseči najboljši oprijem na mokrem in hkrati obdržati optimalno nizek kotalni odpor, a ni nemogoče. »Nova pnevmatika finskega proizvajalca Nokian je dober vzor. Kotalni odpor je v meritvah dosegel najvišjo vrednost 0.90. Glede na trenutno stanje tehnologije to zasluži oceno »zelo dobro«,« hvali revija auto motor und sport pnevmatiko Nokian. Vseeno pa se slednja najbolj izkaže pri testih na mokrem cestišču. V nasprotju s prevladujočim mnenjem zavira bolje od vseh svojih tekmecev. Omogoča namreč gladko vodenje in dosega dober rezultat v oceni splavanja (aquaplaning). Pri zaviranju na mokrem ima najslabša pnevmatika veliko daljšo zavorno pot – skoraj sedem metrov daljšo od najboljše pnevmatike proizvajalca Nokian. Dobre lastnosti na mokrem so še posebej pomembne, saj je vožnja po mokrem cestišču veliko nevarnejša od vožnje po suhem.

Tudi druge pnevmatike Nokiana, svetovnega vodilnega proizvajalca zimskih pnevmatik, so na letošnjem testu letnih pnevmatik dosegle odlične rezultate; na primer pnevmatika Nokian Z G2 za visoke hitrosti je v nemški avtomobilistični reviji Auto Zeitung dosegla oceno »zelo priporočljivo«.

Za menjavo so pnevmatike Nokian s platišči ali brez njih pod ugodnimi pogoji na voljo pri lokalnih vulkanizerjih.

Okolju prijazne: pnevmatike Nokian ne vsebujejo visokoaromatičnih olj

Vozniki bi morali izbirati pnevmatike, ki so varne, a hkrati okolju prijazne. Varovanje okolja je namreč ena od temeljnih vrednot proizvajalca Nokian Tyres; vse njihove pnevmatike so tako zelene in dosegajo visoke kilometrine. To podjetje je prvi proizvajalec pnevmatik na svetu, ki je pri proizvodnji (in to že konec leta 2004) začel uporabljati prečiščena, nizkoaromatična olja. Končni izdelek je pnevmatika, ki ne v tekalni površini ne v drugih delih ne vsebuje visokoaromatičnih olj. Podjetje Nokian Tyres je na okoljevarstvena vprašanja pozorno že pri nabavi surovin in oblikovanju izdelkov. Pri raziskovanju in razvoju se držijo načela trajnostne varnosti: njihov cilj je proizvajati na obrabo odporne pnevmatike, ki bodo dobre lastnosti obdržale vse svoje »delovno življenje«. V skladu s predpisi EU-ja po 1. januarju 2010 prodaja pnevmatik, ki vsebujejo visokoaromatična olja, ni več dovoljena.

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Pnevmatika Nokian najboljša na testu priznane nemške avtomobilistične revije"


svetilnik
12 leta 6 meseci nazaj

Če živiš v rovtah… 😉 Nikoli nisem imel probleme z vožnjo po snegu na AC in pomenbnih mestnih ulicah.

srcnik
12 leta 6 meseci nazaj

Ne pisat bedarij, ko sneži, ni spluženo v slo nič… pol naslednji dan pa je 🙂

svetilnik
12 leta 6 meseci nazaj

Vozim letne pnevmatike, saj zimskih ne potrebujem, ker so AC in mesta spluženi, seveda z verigami v prtljažniku… in seveda to so Nokian Z G2!

srcnik
12 leta 6 meseci nazaj

Letnih pnevmatik? usred zime 🙂

 
Avto Triglav v svojo prodajno paleto dodaja vozila znamke Jeep
Petrol z geolokacijsko apliakcijo podarja osebni avtomobil

Več vsebin

Novice

S popustom na Petrolu do novih pnevmatik

Novice

Prihaja pomlad – poskrbite za jeklene konjičke