Novice

Pogled v notranjost Škodinega koncepta Vision E

Škod je razkrila notranjost koncepta Vision E, ki napoveduje prvi električni model v znamkini ponudbi in naj bi na ceste zapeljal leta 2020.

Koncept sloni na koncernski arhitekturi MEB in bo čez tri leta predstavljal cenovno ugodno alternativo Teslinim modelom, predvsem terensko naravnanemu modelu X. Češki proizvajalec vozil je nedavno registriral ime Aratan, zato so se že pojavila ugibanja ali bo električni športni terenec nosil prav to ime. Koncept Vision E je s 4.640 milimetri dolžine in 1.920 milimetri širine nekoliko krajši kot Kodiaq, a ima v potniški kabini nameščene štiri vrtljive sedeže. Produkcijska različica bo zagotovo opremljena s petimi sedeži, vendar bo zaradi odstranitve osrednjega grebena zelo prostorna, prav tako so Čehi potrdili velik prtljažni prostor.

V potniško kabino so pri Škodi vgradili udarno armaturno ploščo s horizontalno nameščenim 12-palčnim zaslonom. Družbo mu dela večji voznikov zaslon, ki je nameščen za prirezanim volanskim obročem. Tudi potniki zadaj imajo v naslonjačih prednjih sedežev nameščena dva zaslon na dotik, v vsakih vratih pa je sistem za induktivno polnjenje pametnega telefona.

Vision E poganja električni pogon z elektromotorjem moči 225 kilovatov, ki tega športnega terenca požene do 180 km/h, skupaj z litij-ionsko baterijo pa bo, kljub štirikolesnemu pogonu, sposoben prevoziti do 500 kilometrov. Škoda z njim jasno napoveduje usmeritev znamke, a se Vision E poleg tega lahko pohvali še s sistemom avtonomne vožnje v mestih in na avtocestah. S pomočjo senzorjev, kamer in računalnikov lahko koncept celo samodejno prehiteva vozila, jim sledi ali poišče prazno parkirno mesto ter nanj parkira.

Kot so napovedali ob prvih skicah koncepta, igra elektromobilnost ključno vlogo v novi strategiji. Elektrifikacija modelske palete naj bi se začela že leta 2019, ko bo na trgu Superb kot priključni hibrid. Kmalu zatem, leta 2020, naj bi sledil prvi povsem električno gnan serijski model Škoda. Do leta 2025 pa naj bi znamka razširila svojo paleto električno gnanih vozil na pet modelov v različnih razredih.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Škoda.)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Fordova inovativna otroška posteljica
Novodobna reinkarnacija izvirnega Minija