Novice

Pojasnila je želel tudi španski kralj: Seatova modelna paleta bo precej drugačna

Španski Seat ostaja del avtomobilskega sveta, saj so še enkrat potrdili, da pričenjajo z razvojem določenih modelov. Med njimi bo tudi vstopni električni s ceno pod 20 tisoč evri.

Wayne Griffiths, izvršni direktor znamk Seat in Cupra, je zaprl usta vsem špekulantom in jasno orisal prihodnost znamke Seat, ki so ji mnogi že napovedali klavrn konec. Za Autocar je potrdil veliko verjetnost za prihod električnega modela s ceno pod 20 tisoč evri

Seat s paleto cenovno dostopnih modelov

Cupra raval 2
Raval bo Cuprin električni model z vstopno ceno med 25 in 30 tisoč evri.

Prihodnost Seata bo oblikovana na paleti cenovno dostopnih električnih modelov, ki bodo obenem dobičkonosni.”Vprašanje za 20.000 evrov je, ko mora biti Seat na mizi in hkrati kot del odgovora,” je jedrnato odgovoril Griffiths. Še enkrat je poudaril, da bo skupina Seat v bližnji prihodnosti ostala osredotočena na znamko Cupra, saj je preprosto bolj dobičkonosna. Toda osredotočenost na Seat se bo ponovno vrnila v ospredje, ko bo elektrifikacija dosegla nižje cenovne segmente in bo za tovrstne izdelke primerno povpraševanje.

Razvoj takšnega modela ta trenutek ni prioriteten, saj ne bi prinašal dobička, ki je po Griffithsovih besedah prioriteta. Seat SA je v lanskem letu ustvaril 625 milijonov evrov donosa, od tega “polovico našega prometa s strani Cupre in z večjo dobičkonosnostjo,” je še pojasnil Griffiths. Prodaja Cupre, ki zavzema že skoraj polovico prodaje skupine Seat, je dvignila donos skupine na 4,4 odstotka.

Bivanje v harmoniji s Cupro

seat-ibiza
Kmalu bo pripravljena obsežna prenova Ibize in Arone.

Z velikim vložkom v obsežno prenovo Ibize in Arone želijo kupcem dokazati, da Seat ne gre nikamor in bo nadaljeval z razvojem ter prodajo svojih modelov. Cuprini in Seatovi modeli bodo “živeli v popolni harmoniji skupaj vsaj naslednjih pet let, saj drug drugemu niso v napoto.” V prihodnosti ne bo nobena Cupra nosila tudi značko Seata ali obratno. “Obstaja prostor za obe znamki in ena ne izključuje druge. Toda včasih si morate postaviti prioritete, rešiti svoje podjetje, rešiti svoje delavce in rešiti prihodnost.”

Griffiths je dal jasno vedeti, da bo Cupra vedno pozicionirana nad najbolj prodajanimi znamkami, a ne bo vstopila v premijski segment. Ravno zato ne bodo lansirali električnega modela s ceno pod 20 tisoč evri. Vstopna točka bo prihajajoči Raval z vstopno ceno med 25 in 30 tisoč evri. Gre za bratski model Volkswagna ID.2 in Škode Epiq, ki ga razvijajo ravno pri Cupri. Vse tri modele bodo od leta 2026 naprej izdelovali v španski tovarni v Martorellu.

Obenem je še omenil, da ga je španski kralj, njegov prvi avto je bil namreč Ibiza, prosil, naj oriše prihodnost Seata. Izvršni predsednik Seata in Cupre upa, da so te naložbe pokazale, v katero smer gre Seat in je z njimi pomiril kralja.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Seat.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
BYD bo v Evropi ceno priključnih hibridov izenačil s klasičnimi modeli
Hibridna tehnologija za novo generacijo Mazde CX-5