Novice

BYD bo v Evropi ceno priključnih hibridov izenačil s klasičnimi modeli

Prodaja priključnih hibridov v Evropi je na račun slabše prodaje baterijsko-električnih modelov v letošnjem letu poskočila. Kitajski BYD je stavil na prodajo svojih povsem električnih modelov, a se v Evropi ni pretirano proslavil, zato bodo kmalu na Staro celino pripeljali svojega prvega priključnega hibrida.

BYD namerava v Evropi ceno priključnih hibridov bistveno bolj približati cenam modelov z motorjem na notranje zgorevanje. Za zdaj kitajskemu proizvajalcu prodaja v Evropi ne gre po načrtih, predvsem na račun manjšega povpraševanja za baterijsko-električnimi modeli in nezaupanja kupcev.

Veliko stavijo na tovarno na Madžarskem

BYD Seal U PHEV priključni hibrid
Priključno-hibridni srednjeveliki križanec Seal U bi lahko močno premešal karte na evropskem avtomobilskem trgu.

Z letom 2026 bo BYD v Szegedu na Madžarskem pričel s proizvodnjo tako baterijsko-električnih avtomobilov kot tudi priključnih hibridov. S tem bi hkrati spodbudili lokalne kupce in se izognili dodatnim evropskim tarifam. Ko bo končana gradnja tovarne, si želijo imeti 5-odstotni tržni delež pri prodaji električnih vozil v Evropi. V lanskem letu so prodali 15.644 električnih vozil, samo v prvem četrtletju letošnjega leta pa že 7.701. Gre za 717-odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani, ključen model te rasti pa je Atto 3.

A pogled na skupen evropski avtomobilski trg razkriva, kako zelo majhen delež ima BYD. V prvem četrtletju letošnjega leta je ta znašal 0,46 odstotka. Gre za drugi največji tržni delež med kitajskimi proizvajalci, trenutno močno vodi MG, ki je v lasti kitajskega velikana SAIC.

Priključni hibridi pomemben del premijskih znamk

V prvem četrtletju se je po drugi strani močno okrepila prodaja priključnih hibridov. 253.864 so jih predali kupcem v štirih mesecih, najbolje prodajani modeli pa so postali Volvo XC60, Ford Kuga in Mercedes-Benz GLC. S pomočjo priključnih hibridov premijske znamke uspešno zamenjujejo dizelske motorje v večjih avtomobilskih modelih. Kupci lahko izkoristijo možnost vožnje na elektriko, proizvajalci pa nižajo emisije ogljikovih dioksidov.

Evropska unija bo leta 2025 prilagodila emisijske teste. S tem želijo zmanjšati domnevno prevoženo razdaljo izključno z električnim pogonom v primerjavi s prevoženimi kilometri v realnem prometu. Leta 2027 pa bi lahko, sodeč po analizi novejših podatkov iz resničnega sveta, še zaostrili testne pogoje. Proizvajalci avtomobilov zato v nove modele nameščajo večje baterije, da pri priključnih hibridih ohranjajo nižje vrednosti izpustov ogljikovega dioksida in lažje zagotovijo število električnih kilometrov, ki so jih dobili preko merilnega cikla WLTP.

BYD bo gradil na lastnih izkušnjah

BYD Seagull Europe Evropa EV
BYD razmišlja, da bi v Evropo pripeljal električni model Seagull, ki na Kitajskem stane manj kot 10 tisoč evrov.

Kitajski velikan na domačem trgu prodaja samo še izključno baterijsko-električne in priključno-hibridne modele. Lansko leto so namreč prenehali s prodajo modelov z vgrajenimi klasičnimi motorji na notranje zgorevanje. BYD je do zdaj pridobil podatke iz več kot milijona svojih prodanih priključnih hibridov. Z njimi so prevozili 9,7 milijarde kilometrov, v povprečju pa vozniki z njimi 65 odstotkov časa vozijo v električnem načinu.

Izvršni predsendnik BYD je za Financial Times povedal, da bodo nadaljevali z modelno ofenzivo v Evropi. Ključni poudarek bo na priključnih hibridih, a to ne pomeni, da ne bo novosti pri povsem električnih modelih. Razmišljajo, da bi v Evropo pripeljali posodobljeni model Seagull, ki je z vstopno ceno pod 10 tisoč evrov na Kitajskem sprožil pravo revolucijo. Tudi cene priključnih hibridov v Evropi bodo zelo konkurenčne in cenovno postavljene bistveno bližje klasičnim modelom z motorji na notranje zgorevanje.

Avtomobilizem.com (Vir: Europe Autonews. Foto: BYD.)

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "BYD bo v Evropi ceno priključnih hibridov izenačil s klasičnimi modeli"


9 dni 8 ur nazaj

Saj evropa pa ceno električarja tudi počasi izenačila z ice. Pomeni, da se bodo ice dražili, da ne bo pomote.

meganer
9 dni 19 ur nazaj

Bo, bo, bo …. naj pride pa naj naredi.
Vsi bodo naredili poceni avte, vsi bodo naredili EV dosg 500km+, ……

Pa ni nič od tega.

xxl
9 dni 19 ur nazaj

Ja, plus, da že 10 let beremo o prihodu Kitajcev ki bodo zdaj, zdaj preplavili trg.

9 dni 18 ur nazaj

Marsikomu se tole zdi cigumigu zgodbice, ampak smo lahko čisto vsi po vrsti hvaležni za kitajsko udeležbo na našem trgu. Z njihovim prihodom v zadnjih slabih 2 letih so cene evropskim močno padale. Sigurno za 20-30%.

xxl
9 dni 13 ur nazaj

Nisem opazil. Pred kakšnim tednom sem malo hodil po salonih in to kar mene zanima, ne kaže na pocenitve. Ravno obratno. Sicer sem gledal bolj japonske in korejske znamke.

9 dni 9 ur nazaj

Nisem omenjal, da so avti cenejši, kot pred 2 leti.
Je res tako težko razumeti slovensko?

xxl
11 dni 18 ur nazaj

V EU še zdaleč ni tako. PHEV je že od HEV bistveno dražji, no, bomo videli. Ta opcija je tudi meni zanimiva.

 
Še ena prilagoditev načrtov: Volkswagen Polo na bencin vse do leta 2030
Pojasnila je želel tudi španski kralj: Seatova modelna paleta bo precej drugačna