Novice

Poklon legendi: 50 let obstoja AMG

Včasih dobra novica pride v čudni obliki, tako tudi umik Mercedes-Benza z vseh dirkaških tekmovanj v letu 1965 za ustanovitelja podjetja AMG ni bila popolna katastrofa.

Hans-Werner Aufrecht je kot najstnik sanjal o izdelovanju dirkalnih motorjev za Mercedes, a ravno po njegovi prvi zaposlitvi naj bi se te sanje razblinile. Običajen zaposleni bi sprejel neizogibno in se vrnil k izdelavi običajnih motorjev, toda ne Aufrecht. S podobno mislečim sodelavcem Erhardom Melcherjem sta pridobila model 300SE, ga popolnoma oskubila, dvignila moč motorja s 170 na 238 ”konjev” in za volan posadila voznika Manfreda Schieka, ki je zmagal na desetih tekmah v nemškem dirkalnem prvenstvu leta 1965.

AMG_Melcher_engine_3224950k

Novice so hitro zaokrožile in še pred koncem leta sta Aufrect in Melcher dobila veliko povpraševanj za izdelavo hitrih Mercedesov. Leta 1967 sta pustila svoji službi v Mercedesu in ustanovila svoje podjetje blizu mesta Burgstall. Nastalo je podjetje AMG, njegove črke pa pomenijo Aufrecht, Melcher in Großaspah (domače mesto Aufrechta).

Mercedes_300_SEL_6_3224948k

Posel se je hitro širil in uspeh je bil na dlani. Pri Mercedesu so spoznali zmoto in pričeli z izdelavo navitih različic serijskih modelov. Med najbolj prepoznavnimi je bil model 300SEL s 6,3-litrskim agregatom iz leta 1968. Prihod tega modela bi lahko pomenil metanje polen pod kolena AMG-ju, toda bila je le voda na mlin dvema izvrstnima inženirjema, ki sta iz hitre limuzine izvlekla še več moči in jo naredila še hitrejšo.

Razvoj je trajal kar tri leta, toda do začetka dirke 24 ur Spa-ja v letu 1971 je iz 6,3-litrskega agregata s 184 kilovati  moči nastal 6,8-litrski osemvaljni agregat s 315 kilovati moči in 610 njutnmetri navora. Množico in tekmece so osupnili z gromozansko rdečo limuzino, toda na koncu so končali na skupno drugem mestu in zmagali v svoji kategoriji. Skupne zmage jim ni odvzel prepočasen dirkalnik, temveč le prevelik apetit motorja po gorivu, zato so morali opraviti z večimi postanki.

300 SEL_

Podjetje je cvetelo, saj je povpraševanje za unikatnimi potniški kabinami in zmogljivimi motorji raslo. V letu 1976 so prerasli delavnico, kjer so opravljali predelave in se preselili v mesto Affalterbach. Ša danes v istem mestu in v istem obratu izdelujejo najhitrejše Mercedese z oznako AMG.

Hans-Werner-Aufrecht_2

Do sredine osemdesetih let so bili dobro utirjeni in sposobni ne samo povečati moč aktualnim modelom, temveč tako zelo predelati vsako vozila, da bi si njihov produkt zaslužil oznako za svoj model. Leta 1984 je imel AMG 500SEC štiri ventile na valj, dolgo preden je kakšen Mercedesov model imel to nameščeno serijsko. A za njihov svetovni preboj je zaslužen poseben model – poimenovali so ga ”Kladivo”.

Kladivo je limuzina W124 v katero so pri AMG-ju spravili največji 5,6-litrski Mercedesov motor, toda še prej nanj namestili štiri ventile na posamezen valj. Takrat je bila limuzina s pogonom na zadnji kolesni par s 4-stopenjskim samodejnim menjalnikom, ki od 0-100 km/h potrebuje točno pet sekund in doseže najvišjo hitrost 300 km/h, nekaj nepojemljivega.

 

500 SEC AMGDo leta 1990 se je razmerje med Mercedesom in AMG-jem formaliziralo. S tem so pri AMG-ju pridobili na kredibilnosti, a še največja pridobitev je bila prodaja modelov z oznako AMG preko uradnih prodajalcev Mercedes-Benz s polno garancijo. Z naslednjo potezo so storili še večji korak – Mercedes in AMG sta pričela s skupnim razvojem modelov.w124 Hammer

V letu 1993 je bil prvi rezultat skupnega sodelovanja model W202 oziroma C36 AMG. Če danes kupite AMG C63 ima 350 kilovatov, pred več kot dvajsetimi leti pa je imel C36 209 kilovatov moči, kar se morda zdi malo, a je bilo za tisti čas je bilo ogromno ter na nivoju BMW M3 E36. Njun karakter je bil sicer povsem drugačen, saj je imel C36 bistveno mehkejše vzmetenje, višjo maso in je bil omejen s 4-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Kakorkoli že, bil je ključen avtomobil, ki je postavil letvico za prihajajoče generacije modelov AMG.

Preostanek devetdesetih let so porabili za izdelavo osnovne ponudbe ter izdelali nekaj vrhunskih dirkalnikov, ki še danes veljajo za najboljše in ekskluzivne modele s trikrako zvezdo. Naj jih naštejem le nekaj – AMG G60 z nameščenim 5,9-litrskim agregatom, ročnim menjalnikom; 6,2 metra dolga šestvratna limuzina S63 AMG pullman; 25 primerkov dirkalnika Le Mans CLK GTR in SL73 AMG s 7,3-litrskim agregatom.

mercedes137

Do leta 2001 sta Mercedes in AMG koristila tehnologijo, ki so jo uporabljali v dirkalnikih pred drugo svetovno vojno. S tlačno polnjenim 5,4-litrskim osemvaljnikom so postavili nova merila v moči in zmogljivosti. V najšibkejši različici E55 AMG je imel ta agregat enako moč kot Ferrari F40, zato so morali končno hitrost elektronsko omejiti na 250 km/h. Naslednje leto je bilo eno največjih za AMG. Njihov motor je poganjal model SLR, ki so ga izdelali pri McLarnu. V tem času so izdelali še prvi dizelski agregat in ga namestili v C30 CDI AMG, toda trilitrski agregat je bil preveč dizelski in premalo AMG-jevski. Istega leta so predstavili še eno novost – šestlitrski dvanajstvaljni agregat, ki je bil prvič nameščen v razred S. Osnova tega agregata je še danes nameščena v S65 AMG.

E55-AMG139

Naslednji veliki dogodek je bil na vrsti čez tri leta ob prihodu novega 6,2-litrskega atmosferskega osemvaljnika. Z njim so zamenjalni prejšnji osemvaljnik. Gre za prvi motor, ki je bil od začetka do konca izdelan v AMG-ju ter nima nikakršne povezave s katerimkoli Mercedesovim motorjem. To je tudi leto, ko so predstavili prvo omejeno serijo Black Series in sicer v modelu SLK AMG Black Series.

Mercedes_SLK_55_AM_3224942k

Izdelali so še nekatere primerke Black, toda slednji so bili le priprava na največjega izmed vseh. Ko so pri McLarnu pridobili posel za razvoj modela SLR so bili pri AMG-ju nekoliko užaljeni, saj so verjeli, da bi tudi oni lahko prevzeli celoten razvoj. A njihov čas je prišel kmalu, razvili so model SLS. To je bil njihov prvi samostojni model, ki je bil povrh vsega hitrejši, lažje vodljiv in cenejši kot SLR. Njegova posebnost so bila vrata ”Gullwing”.

Mercedes_SLS_AMG_3224941k

Pred časom so pripravili še model A45 AMG ter se prvič predstavili v kompaktnem razredu. S štirivaljnim agregatom z 280 kilovati moči in 475 njutnmetri navora je A45 AMG še danes najmočnejši serijski kompaktni športnik.
00004a29e9d0-6490-42bb-9

Česa se lahko veselimo v prihodnosti? Nedvomno je najvišje na seznamu nova generacija SLS, pripravljenih pa imajo še kar nekaj projektov, od dodatnih različic AMG GT do izboljšav na že tako hitrih modelih Mercedes-AMG.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Wikipedia, AMG, Mercedes. Foto: AMG, Mercedes-Benz.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Poklon legendi: 50 let obstoja AMG"


Dejan-V
7 leta 2 meseci nazaj

Super clanek! Morda samo popravek, C30 CDI AMG je 3.0 literski 5 valjnik, ne 5.0 literski 🙂

 
Škoda je predstavila najhitrejšo in najmočnejšo Octavio
Karavanski zadek za Opel Insignio