Novice

Poklon legendi: Ferrari F50

Ferrari F50 je kar nekako skrit med svojimi poskočnimi brati in, vse do danes, precej podcenjen italijanski bik. Številni ljubitelji rdečih puščic so mu zamerili, da je bil njegov predhodnik hitrejši in da njegov videz ni sledil legendarnemu F40. A kljub temu gre za vrhunskega superšportnika, pravo legendo, ki je imela, kot zadnji serijski avtomobil, nameščen motor iz Formule 1.

F50 mogoče res ni tako močan kot F40 in ni tako brutalno špartanski do voznika. Peresno lahka izdelava in twin-turbo osemvaljni agregat pri F40 sodita v anale avtomobilizma – ravno njegov motor je eden večjih draguljev, ki je nastal ob koncu analognih časov, ob koncu prisilno polnjene dobe. Motor iz F50 ni narejen po vzoru ostalih agregatov iz devetdesetih let, bolj je podoben odličnim dirkalnikom iz tridesetih in štiridesetih let prejšnjega stoletja.

Ferrari F50 9

Verjetno se sprašujete – zakaj? Predvsem zato, ker blok motorja izvira neposredno iz dirkalnika Formule 1. Natančneje, inženirji so v F50, ki je bil predstavljen leta 1995, namestili motor iz Ferrarija 641. Slednji ni najboljši Ferrarijev dirkalnik, toda daleč od tega, da bi bil najslabši. Z njim bi celo osvojili naslov, če se ne bi zaletela najboljši Ferrarijev voznik Alain Prost in Ayrton Senna. Poslušajte, kakšen zvok je proizvajal 641. Dvanajstvaljni balzam za ušesa!

Pri Ferrariju so povečali prostornino litoželeznega bloka  s 3,5 litra na 4,7 litra. S to potezo so zaman želeli pridobiti več navora in izboljšati vodljivost. Na koncu je dvanajstvaljnik proizvedel 382 kilovatov moči pri 8.500 vrtljajih in 471 njutnmetrov pri 6.500 vrtljajih. Ker je šlo za pravi motorni presežek, česar so se zavedali tudi pri Ferrariju, so detajlno fotografirali celoten motor. Še sreča, danes lahko le uživamo ob pogledu na takšno inženirsko mojstrovino in se za trenutek vrnemo dvajset let nazaj. Torej, ogled galerije obvezen!

Ferrari F50 26

Kot je bila praksa v Formuli 1 od šestdesetih let dalje, so motor pričvrstili neposredno na samonosno školjko, izdelano iz ogljikovih vlaken. Menjalnik in zadnje vzmetenje so bili nameščeni direktno na motor. Kljub temu, da je bil F50 razmeroma prestižen športni avtomobil, je bil oblikovan in izdelan kot dirkalni stroj. Podobno kot F40, le da so tukaj stvari malce omilili. A to ne pomeni, da ni bil hiter. Čudno, F50 ni nikoli dirkal – na Ferrarijevi testni stezi naj bi bil hitrejši kot prototipni dirkalnik Le Mans.

1359207378827814573

Nadeli so mu ime G50 GT, vendar je bil projekt ukinjen. Uradno zaradi prevelikih stroškov, neuradno pa zaradi prekinitve prvenstva GT, kjer sta dirkala McLaren F1 in Porsche 911 GT. Toda Ferrari je še vedno izdelal tri primerke v znak dobre volje – vse tri pa prodal zasebnim kupcem. Še dobro, F50 GT je pošast brez primere. Oklestili so mu precejšen del mase, ki se je spustila iz ‎1.387 kilogramov na 909 kilogramov, oziroma 839 kilogramov suhe teže. Moč je zrasla na 559 kilovatov pri 10.500 vrtljajih. Prav ste prebrali. Motor se je zavrtel na več kot 10.000 vrtjajev. Obenem so dvignili tudi navor na 519 njutnmetrov pri 8.000 vrtljajih. Od 0-100 km/h se je izstrelil v 2,9 sekundah in je dosegel maksimalno hitrost 378 km/h.

Leto 1995 ni bilo dobro leto za prihod superšportnika. Ne le, da je Ferrari nekoliko čudno načrtoval prihod modela F50, svet je zajela ekonomska kriza in trg superšportnikov je bil preplavljen s tekmeci. Če je F40 prišel ravno v času, ko je Ferrari praznoval 40. obletnico, je F50 prišel prehitro – cele dve leti pred 50. obletnico. A pustimo to ob strani. Prav vsi tekmeci – McLaren F1, Jaguar XJ220, Bugatti EB110 – so beležili komercialne neuspehe in so kasneje potisnili svoje lastnike v bankrot. K sreči je imel Ferrari že uveljavljeno ime in stalno bazo kupcev. Italijani pa niso želeli tvegati, postavili so konkurenčno ceno, kar dvakrat nižjo kot je stal McLaren F1, in omejili proizvodnjo na 349 primerkov. S tem so poskrbeli za visok preostanek vrednosti in zadovoljili stalne kupce. Taktika se je izkazala kot prava, F50 je bil edini superšportnik tistega časa, ki je ustvaril dobiček.

Ferrari F50 2

Kljub dobri prodajni strategiji je šlo z F50 marsikaj narobe. Še največje zamere letijo na njegov videz. Pininfarina je ustavil najgrši Ferrari v zgodovini. Res je, da gre za aerodinamično popoln primerek, ki želi posnemati dirkalnik Formule 1, toda končni rezultat je enostavno čuden.

Ferrari F50 7

Ravno zaradi omejene serije, njegovega motorja in še vedno razmeroma prestižne potniške kabine je danes F50 zelo iskan starodobni Ferrari. Lahko je še tako grd, z veseljem bi ga parkiral v svojo garažo. Le kakšen milijon evrov mi manjka.

Avtomobilizem.com (Vir: Jalopnik, Autozine, Ferrari, Wikipedia, Foto: Ferrari.)

 

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Poklon legendi: Ferrari F50"


Tattoo-
6 leta 9 meseci nazaj

Dobra ideja za članke, ki pa se je izrodila zaradi površnega prevoda angleških člankov brez prave vsebine…žal!

frgo
6 leta 10 meseci nazaj

Sumim, da je bil tisti, ki je F50 poimenoval za čudnega, na lsd-ju ali vsaj na norih gobah.

emozul
6 leta 10 meseci nazaj

Stroj.
Pa še meni najboljši voznik, ki ga je vozil.

JG2
6 leta 10 meseci nazaj

Prvič slišim da bi bil F50 čudno oblikovan ali celo grd. F50 je tudi uradno hitrejši in močnejši od modela F40, sodeč po cenah rabljenih avtov pa F50 dosega približno pol milijona evrov višjo prodajno ceno kot pa F40, iz tega se da razbrati da je F50 vseeno bolj zaželjen kot pa tako opevani F40.

 
Rolls Royce Sweptail – svet, kjer so dovoljene sanje
V nizkem štartu še BMW M8