Novice

Poklon legendi: Honda NSX

Honda je s proizvodnjo modela NSX pričela leta 1990 in v petnajstih letih navdušila številne avtomobilske navdušence. A japonski proizvajalec vozil ni le osupnil svetovne javnosti, temveč je prihod NSX pomenil monumentalen premik v proizvodnji in dojemanju avtomobilov.

Ideja

NSX je bil za Hondo izredno tvegan projekt, saj ob koncu osemdesetih let niso bili niti približno tako korporativno močni kot danes. Soichiro Honda, ustanovitelj podjetja, je bil takrat še vključen v vse pomembne odločitve kot vrhovni svetovalec. Vse do danes ni jasno ali bi bil projekt NSX speljan do konca, če ne bi prav on stremel k razvoju podjetja v smeri tehničnih dosežkov. Gospod Honda je bil tako vpleten v samo podjetje, da je prvih 300 izdelanih primerkov, ki so nosili grd emblem Acura, ustavil v ameriškem pristanišču in zahteval namestitev nove, posodobljene oznake. Odstranjene je poslal nazaj na Japonsko, kjer so jih morali sistematično uničiti. To je bila le potrditev, da je veljal za človeka, ki je veliko časa posvetil podrobnostim.

1989-Acura-NSX-sketch-front-three-quarter

Honda je takrat za projekt namenila 140 milijonov dolarjev (zdajšnjih 250 milijonov dolarjev), polovico tega zneska so namenili razvoju vozila, drugo polovico pa izgradnji povsem nove moderne tovarne, kjer so kasneje izdelovali NSX. V razvojnem centru Wako so januarja 1984 začeli z osnovnimi raziskavami novega pogonskega sklopa, ki bi prinesel spremembo v Hondinem modelu FF (front engine, front wheel drive – spredaj nameščen motor, pogon na sprednji kolesni par) in bi bil vgrajen v vozilo drugačnega formata.

Takrat je bil model FF glavno vodilo na vseh ljudskih Hondah, zato so njihovi modeli veljali za izredno udobne in prostorne. Toda kljub temu so inženirji želeli spremeniti model in poudariti fleksibilnost šasije in celotnega paketa. Zamislili so si model UMR (underfloor, midship engine rear), ki bi poleg zadnjega pogona prinesel še učinkovitost in športne karakteristike. Pri razvoju takšnega vozila bi naleteli na številne ovire, zato so februarja istega leta razširili svojo raziskavo in izdelali prvo testno UMR vozilo.

1995-Acura-NSX-T-Side

Med testno vožnjo so bili člani ekipe navdušeni nad unikatnimi voznimi lastnostmi, ki so se bistveno razlikovale od modela FF. Model City se je izkazal z superiornimi voznimi lastnostmi, vendar so morali pri Hondi projekt umakniti na stran, ker ni imel prave prednosti pred modelom FF. Kljub uradnem preklicu projekta inženirji niso mogli pozabiti na vznemirjenje med eksperimentom UMR. Še več, na ekipnih sestankih so izrazili mnenje, da bi morali dinamično zmogljivost paketa UMR nekako spraviti v pogon. Že leto poprej so naredili velik korak naprej, saj je Honda vstopila v prvenstvo Formule 1. Pozitivno naravnani inženirji so večkrat izrazili željo, da bi izdelali športni avtomobil. Leta 1985 so končno dobili zeleno luč in začela se je pisati zgodba o uspehu.

Honda NSX_2

Korak naprej 

”Kakšne kvalitete mora imeti športni avtomobil, ki bo nosil Hondino značko?” je bilo ultimativno vprašanje, ki si ga je zastavila razvojna ekipa. Na številnih sestankih so iskali odgovor ter naposled le prišli do skupnih zaključkov. Začeli so definirati ključne besede za njihov nov športni avtomobil, ki je dobil kodno ime NSX.

Podatki o največjih konkurentih so bili zapisani na diagram z imenom ”Milky Way”, kjer je na osi Y prikazano razmerje med močjo in maso (zmogljivost=masa vozila/moč motorja) ter na osi X razmerje med medosno razdaljo in maso (zavojna in ustavna zmogljivost=masa vozila/medosna razdalja). Z NSX so se želeli pozicionirati izven običajne krivulje športnih vozil ter se kar se da približati Formuli 1.

Honda NSX_3

Vse skupaj so zastavili zelo pametno – preveč dinamičnih zmogljivosti bi ogrozilo prostornost potniške kabine in povzročilo slabši nadzor v običajnih razmerah. To za Hondo ni bilo sprejemljivo, saj imajo v svoji filozofiji zapisano, da morajo proizvajati vozila ter motocikle, ki bodo udobni za vse potnike. Za Hondo je večja dinamična zmogljivost pomenila, da mora zadovoljiti človeškim potrebam. Voznik mora nadzorovati stroj kot želi v vseh razmerah, zato se mora vozilo temu z lahkoto prilagoditi.

Začetek nove dobe

Prvi prototip je bil dokončan sredi leta 1986 in je postal prvi avtomobil, ki je bil izdelan z uporabo diagrama Milky Way. Na tej stopnji so bili zaradi mase bistveno bolj naklonjeni uporabi aluminija. Le z njim bi se lahko približali dirkalnikom F1, saj bi morali uporabiti še težji agregat in v trenutku bi prelomili svoje zastavljene cilje. Poleg tega so želeli inženirji vozilo opremiti z najnovejšo tehnologijo – od električnega pomika stekel, avtomatske klimatsko napravo, sistema za nadzor zdrsa do sistema ABS. Na podlagi tega so morali znižati maso vozila in približati minimalni vrednosti. Na podlagi možnih rešitev so se odločili za uporabo aluminija. Nastal je prvi avtomobil, ki je imel v celoti samonosno šasijo izdelano iz aluminija.

Honda NSX_4

Do takrat še noben proizvajalec vozil ni izdelal avtomobila, ki bi bil pretežno izdelan iz aluminija. Za uporabo tega materiala so se odločili tudi zato, ker ne onesnažuje okolja in je bilo takrat na svetu trikrat več rezerv aluminija kot železa, je odporen na korozijo in bistveno lažji za reciklažo. Žal uporaba aluminija prinaša tudi nekatere slabosti. Nam najbolj očitna je bistveno višja cena in bolj zahtevna obdelava. Slabosti niso odvrnile inženirjev, ki so se enostavno morali odločiti za aluminijasto osnovo.

Da so se odločili pravilno, so inženirji ugotovili na številnih poteh v raziskovalna centra Wako in Tochigi. Prevažali so se namreč z vlakom Shinkansen, ki je bil v celoti izdelan iz aluminija. Izkazal se je kot zelo vsestranski in prilagodljiv, zato so v glavi odstranili še zadnjo prepreko, ki jih je skrbela. Ustvarili bodo športni avto za množice, ki bo v celoti izdelan iz aluminija. Tovarna Kobe Steel in ostali dobavitelji so se združili z razvojno ekipo in ustvarili karoserijo iz aluminija. Takrat je bilo zelo zahtevno oblikovati aluminij, zato so se dobavitelji čudili odločitvi Honde, a inženirji so zaprli usta skeptikom in s preprostim entuzijazmom vodili dobavitelje, da so opravili svoje delo.

Honda NSX_5

Seveda ni šlo brez težav, ki so prinesle glavobole ter zamude. Največ problemov je povzročala zahtevna izdelava. Aluminij so segreli na 600 stopinj, zlili v kalupe in jih hitro izrezali. Nastal je izredno trden aluminij, ki se je takrat dokazal kot eden najbolj trdnih materialov, ki so jih uporabili v avtomobilski industriji.  Za izdelavo so uporabili pet različnih aluminijevih zlitin ter na koncu prihranili 200 kilogramov pri skupni masi.

1986: prvi prototip

Hitro so izdelali prvi prototip, ki je služil za preizkušanje aluminija in voznih lastnosti. Kmalu so izdelali drugi prototip, ki so ga uporabili za teste trčenj in vgrajene najnovejše tehnologije. V začetnih fazah razvoja so na dirkališču Suzuka preživeli mesec dni. Februarja 1989 so imeli priložnost, da je za volan sedel Ayrton Senna. Na Japonsko je prišel testirati dirkalnik Formule 1, hkrati pa je lahko ponudil prvi resen vpogled v skoraj produkcijski model.

Kasneje so za nadaljna testiranja izbrali slovito dirkališče Nürburgring, kjer je Honda prvič nastopila v Formuli 1. Idealno dirkališče za NSX, kjer se je pokazala vsa kvaliteta, pa tudi pomankljivosti revolucionarnega športnika. Prva lastnost, ki so jo morali spremeniti, je bila togost avtomobila. Zato so najeli garažo blizu Zelenega pekla in stvari popravili takoj po izhodu iz dirkališča. To je bila tvegana rešitev, a zavedali so se, da je edina pri izdelavi najboljšega športnika na svetu.

Acura-NSX-Chicago-World-Debut-front-quarter

Hkrati so podatke takoj pošiljali v raziskovalni center na Japonskem, kjer so jih obdelali in optimizirali za najboljšo togost ter maso. Togost karoserije so povečali za polovico in po osmih mesecih testiranj vzpostavili primerno ravnotežje.

1991-Acura-NSX-front-three-quarter-02

Honda je NSX v prototipni obliki prvič predstavila februarja 1989 na avtomobilskem salonu pod znamko Acura. Junija prihodnjega leta so na domačih tleh izvedli serijo testov in leta 1990 končali z gradnjo napredne tovarne. Vsi deli so bili zasnovani za optimizirano izdelavo aluminijastega športnika. Tako so za varjenje uporabljali povsem nove stroje, ki so točkovno varili aluminij brez zvijanja ali toplotnih poškodb. Zaradi zahtevnosti proizvodnje so izdelali le 25 primerkov na dan, posebej izurjeni inženirji pa so ročno pregledali vsak avtomobil, ki je zapustil tovarno.

S podporo obsežne medijske kampanje je bila Honda NSX takojšen uspeh in Japonci niso zmogli slediti povpraševanju. Po petnajstih letih so zaključili s proizvodnjo enega najboljših športnikov na svetu, po desetih letih premora pa so pri Hondi izdelali novodobni NSX. Le cena je nekajkrat višja od izvirne.

Avtomobilizem.com (Vir: Honda World, Honda, Autoblog. Foto: Honda.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Poklon legendi: Honda NSX"


geronimo77
7 leta 5 meseci nazaj

Poklon Hondi in NSX. Legende!

cashy
7 leta 5 meseci nazaj

Odličen članek! Hvala! 🙂

 
Hyundai Ioniq v samovozeči različici
Magna Steyr bo za Jaguar izdelovala električni I-Pace