Novice

Hyundai Ioniq v samovozeči različici

S sistemom Lidar, ki je spretno skrit za prednjim odbijačem, želi Hyundai v avtonomnem konceptu Ioniq poenostaviti način izdelave samovozečega vozila.

Hyundaijevi inženirji so iz običajnega modela Ioniq vzeli aktivni tempomat, prednjo kamero in sistem za nenamerno menjavo voznega pasu ter jih povezali s sistemom Lidar. Korejski proizvajalec ob tem še razvija svoj operacijski sistem za avtonomna vozila, ki naj bi za delovanje potreboval bistveno manj računalniških kapacitet, kot podobni sistemi pri konkurenci. S tem bi znižali ceno zasnove ter posledično stroške izdelave vozil.

Sistem lahko s pomočjo treh kamer prepozna bližino pešcev, cestne in prometne znake, antena GPS pa skupaj z natančno kartografijo Hyundai MnSoft določa položaj avtomobila, stanje ceste, širino pasu in druge podatke. V povezavi z ostalimi deluje tudi sistem za vozila v mrtvem kotu, ki s svojim preprostim delovanjem pomaga pri varni menjavi voznega pasu.

Hyundai naj bi januarja naslednje leto na sejmu potrošniške elektronike (CES) v Las Vegasu predstavil še dva avtonomna koncepta Ioniq, ki naj bi zlahka opravila z množicami pešcev, semaforji, znaki za ustavljanje, območji šol, cestnimi zaporami, hitrostnimi ovirami, živalmi, otroci in križišči brez semaforjev.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Hyundai Ioniq v samovozeči različici"


cashy
7 leta 5 meseci nazaj

hm, če imaš slučajno zelo lahko prometno nesrečo in zadaneš z avtom del, kjer je vgrajen Lidar, koliko bi stalo “kleparsko delo” z zamenjavo tistega dela Lidar sistema?
Če je Lidar tako preprost, da so stroški izdelave nižji glede na konkurenco, kam gre prihranek? V naš žep s cenejšim avtomobilom, ali v žep firme, ker bo cena sistema/avtomobila enaka konkurenci?

Gosic
7 leta 5 meseci nazaj

Torej je bolje, da je avto dražji.

 
Jeep umerja novi Compass
Poklon legendi: Honda NSX