Novice

Pole position* v prometu

Nekaj je neizpodbitno: vedno je nekdo v semaforiziranem križišču prvi na rdeči luči. Ne glede na to, kako daleč od semaforja oziroma prečne bele čete stoji.

Gostota prometa se je v zadnjih letih sila povečala tudi v slovenskih mestih. A vsi vozniki (zagotovo pa večina) si želijo na cilj priti čim prej. Marsikdo med njimi tudi naredi, kar je v njegovi moči, da bi zaradi njega promet tekel čim bolj gladko.

Če bi vsi počeli tako, bi bil promet zagotovo bolj pretočen. Pa ne počno.

Ne pričakujem štartov in menjave pasov kot na dirki F1, a tudi ne pričakujem mencanja. Če vožnjo F1 označim z 10, mencanje pa z 1, pričakujem 3. Mislim, da je to korektno in tudi znotraj predpisov.

Devetkrat 2 metra je 18 metrov, kar pomeni, da je za tri avtomobile dodatnega prostora v koloni desetih. Voznik avtobusa bi to lahko vedel …
Devetkrat 2 metra je 18 metrov, kar pomeni, da je za tri avtomobile dodatnega prostora v koloni desetih. Voznik avtobusa bi to lahko vedel …

Mencanje, ko se prižge zelena, je pravilo. Mencanje pri zavijanju levo je pravilo. Marsikdo potrebuje prazno letališko vzletno stezo, da si upa odpeljati. Mencanje pri razvrščanju na pravi prometni pas pred križiščem je pravilo. Skratka – mencanje.

Rdeča luč je poseben moment. Nesmiselno je pričakovati, da bodo avtomobili pri rdeči luči stali z odbijačem na odbijaču sprednjega. Je pa razumno pričakovati smiselno razdaljo, tudi ob izgovoru, da se nekdo boji primera, ko bi se nekdo zaletel vanj od zadaj. Vsekakor pa je razdalja, dovolj velika za še en avtomobil, velik nesmisel, a žal tudi (pre)pogost pojav na naših cestah.

Deset avtomobilov v vrsti pred rdečo lučjo sploh ni več redkost. Zdaj pa seštejte prostor, ki je med avtomobili nesmiselno nezaseden – tudi če se na koncu sešteje v en sam dodaten avtomobil na isti razdalji, je to za enajstega veliko vredno. Pa se zna zgoditi, da se sešteje tudi v tri ali več …

In tako od semaforja do semaforja skozi celo mesto …

Toda tule o neki čisto posebni razdalji – o razdalji med prvim avtomobilom in belo prečno črto. Tudi tu bi lahko veljal pomislek naleta od zadaj, ampak če bi človek ves čas živel in deloval na tak način, bi moral živeti v bunkerju in v skafandru.

No, tale pa malo pretirava v nasprotni smeri.
No, tale pa malo pretirava v nasprotni smeri.

Zadnje čase sem na ta pojav še posebej pozoren. Tam, kjer ima cesta vsaj dva pasova v križišču in ko sem slučajno na desnem (redko tudi na levem) prvi in ko imam slučajno pri roki napravo za zajem slik in ko sem pri volji in ko ne dežuje (včasih pa tudi takrat), stisnem. Zgodi se celo, da bi moral imeti ptičji vrat, da bi videl prvega na sosednjem pasu. V galeriji najdete jagodni izbor.

In čisto vsakič se vprašam: s kakšnimi mislimi se je ta voznik pripeljal in ustavil tako daleč od semaforja …?

Besedilo in foto: Vinko Kernc.

*Prvo štartno mesto na dirki

 

 

Mnenja uporabnikov

15 komentarjev za "Pole position* v prometu"


Fnatic
5 leta 3 meseci nazaj

Tukaj imate same probleme. Kot prvi ustaviš pri črti. Ne vidiš semaforja? Kupi očala oz.nehaj vozit. Ko se prižge zelena, spelješ. Ne čakaš, ne daješ v prvo, ne spuščaš zavor, ne štimaš radia. Spelješ. Če si drugi itd., spelješ, ko gre pred tabo naprej. osebno potrobim, če prvi ne spelje. Od 11ih semaforjen na poti v službo se mi najmanj dvakrat zgodi, da pred mano zaspi pri zeleni in ga čakamo. Pri meni tega ne boste doživeli.
Ko se postaviš zadaj in gre npr.rešilec mimo. Zakaj se ne bi mogel umaknit? Saj se mu ne prilepiš na 2cm za rit. obdržiš neko razdaljo ampak ne pretiravat no. Še ko je prišlo do tega, da sem bil nekomu 5cm za ritjo (slučajno, po sili razmer), sem se lahko umaknil. Potrebuješ malce več manevriranja ampak pismu, a je tak problem?

lameass
5 leta 3 meseci nazaj

G. Vinko koliko kilometrov ste prevozili?
V stojeci koloni je smiselno obdrzati tako razdaljo, da lahko prednje vozilo obvozimo v primeru okvare oz da se lahko umaknemo intervencijskim vozilom.
Zakaj ustavimo meter pred crto? Prvic, zato ker imamo tako boljsi pregled na sam semafor. Drugic, ker lahko zacnemo s speljevanjem preden se vklopi zelena in tako pripomoremo k boljsi pretocnosti. To je sploh pomembno pri avtobusih in tovornjakih

Fnatic
5 leta 3 meseci nazaj

Teorija…praktično pa tega še nisem zasledil nikoli.

Gosic
5 leta 3 meseci nazaj

Voznja je obraz kulture. Se pelješ 130km/h po AC in prehitevaš tovornjak, zadaj dobesedno prileti in se ti prilepi za rit, po možnosti še blenda. Vse to traja nekaj sekund, da narediš ta manever. Vsak dan ista zgodba. Ali je sploh še kdo na tej cesti z možgani, z mislimi na vožnjo in da je vsaj malo kulturen? Redki smo s smerniki v krožnem križišču, na AC je pa to že tabu, da bi na kaj takega pomislil. Če ga daš te ljudje še spustijo ne, še namerno po plinu.
Dokler ne boste začeli razmišljati, da je vožnja ekipno delo in si promet predstavljati kot tekočo reko.. No do takrat se pa zaletavajte, bodite tako rekoč brezobrazni do soudelezencev. Povem pa le – grdo rodi še grše.

DX5050
5 leta 3 meseci nazaj

Jaz nikoli ko čakam pred semaforjem v koloni ne zapeljem čist za rit avtomobilu pred mano..
Razlog pa je čist enostaven: če imaš ti pred sabo 2 metra placa, se lahko komot zmotaš nekam na rob/pločnik/bilokam ko pride rešilec/gasilec/policaj. Če pa imaš pred sabo 20 cm prostora pa lahko samo čakaš…

Fnatic
5 leta 3 meseci nazaj

Dej ga biksat no. 2 metra? Še en avto not parkiraš vmes. 20cm je vrh glave, da se umakneš. Malce več morda manevriranja ampak ne se hecat no. Sicer pa tako blizu ga nihče ne da.

a4
5 leta 3 meseci nazaj

ne ker lahko prevoziš rdečo luč zato da se umakneš

DX5050
5 leta 3 meseci nazaj

seveda….sploh če nisi prvi v vrsti ampak recimo deseti…

ribko
5 leta 3 meseci nazaj

Večina takšnih, ki se ustavijo 2 metra pred črto, cel trenutek rdeče luči počasi lezejo naprej, kot da bo zelena prej. Si pa s tem samo porabo viša po nepotrebnem…

Fnatic
5 leta 3 meseci nazaj

Ja samo ne v Slovenistanu. Tukaj jih je 5% takih. Ostali pa kar lepo stojijo in čakajo. In povečini tudi ne speljejo pri zeleni takoj.

 
Zračne blazine bi lahko nameščali tudi zunaj
Mehanik leta 2018 je Anže Soklič