Novice

Zračne blazine bi lahko nameščali tudi zunaj

Podjetje ZF je predstavilo rezultate raziskav, ki so pokazali, da bi uporaba zunanjih zračnih blazin lahko zmanjšala poškodbe udeležencev prometnih nesreč pri bočnih naletih celo do štirideset odstotkov.

Na dogodku Airbag 2018 konec novembra v Mannheimu so predstavili napredek njihovih inženirjev pri razvoju zračnih blazin, ki naj bi se aktivirale ob morebitnem bočnem naletu. Zunanje zračne blazine naj bi, skupaj z zmečkljivimi conami, ob trku absorbirale energijo ter s tem zmanjšala možnost težjih poškodb. Največji izziv, pred katerega so postavljeni, je sprožitev zračne blazine v ustreznem trenutku. Sprožilni mehanizem mora na podlagi informacij, prejetih od različnih tipal, predvideti možnost trka in, v delčku sekunde pred njim, sprožiti zračno blazino. Mnogo sodobnih vozil ima sicer že vgrajenih kar nekaj varnostnih mehanizmov, ki ob možnosti trka pripravijo vozilo in potnike na morebiten udarec z zategovanjem varnostnih pasov in prilagoditvijo vzmetenja, ta dejanja pa v primeru, da do trka ne pride, ne puščajo nobenih posledic. Drugače bi bilo seveda v primeru nepotrebne aktivacije zunanje zračne blazine, saj je le to možno uporabiti samo enkrat. Zato v tem primeru ne zadostuje zgolj predvidevanje, temveč je potrebno zagotoviti, da se zračna blazina napihne izključno v primeru trka.

Pri podjetju ZF so se zato osredotočili na uporabo nabora najnovejših sistemov, ki so vgrajeni v vozilih, sposobnih avtonomne vožnje. Tehnologije, kot so lidar, radar, ultrazvočna tipala in sistemi kamer, so zato uporabili tudi pri nadzoru proženja. S pomočjo tovrstnih tipal naj bi bil sistem sposoben prepoznati prihajajočo nevarnost in pravočasno odreagirati. Zaščitna blazina, nameščena v bok avtomobila, v dolžino meri dobra dva metra, v višino nekaj čez 50 cm, in se napihne do debeline 38 cm.  Aktivirala naj bi se, podobno kot zračna blazina v volanu, v le 15 milisekundah, kar je glede na njene mere in prostornino kar občudovanja vredno.

Z razvojem tovrstnih blazin podjetje ZF uresničuje svoj pogled na vizijo prihodnosti brez emisij in nesreč, poimenovano Vision Zero. Obenem pa se že pripravljajo na nove varnostne zahteve Euro NCAP, ki naj bi stopili v veljavo po letu 2020.

Avtomobilizem.com  (Vir: ZF, Autoblog. Foto: ZF.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Zračne blazine bi lahko nameščali tudi zunaj"


mrtwelvetrees
5 leta 4 meseci nazaj

Volvo že ima nekaj podobnega na zunanji strani vetrobranskega stekla – zunaj (za pešce).

 
Četrt stoletja unikatnih slovenskih avtomobilističnih koledarjev
Pole position* v prometu