Novice

Mehanik leta 2018 je Anže Soklič

Zaupate svojemu mehaniku? Če o tem niste še nikoli razmišljali, je mogoče prav, da začnete, saj delo mehanikov v luči tehničnega napredka postaja vse zahtevnejše. Projekt Mehanik leta zato išče dobre  prakse in najboljše mehanike iz pooblaščenih in neodvisnih servisnih mrež oziroma delavnic.

Spletni portal Žurnal24 ter revija Mehanik  in voznik sta že petič pripravila izbor za Mehanika leta, ki je tudi tokrat potekal pod okriljem Strokovnega izobraževalnega centra Ljubljana (SIC) v delavnicah Srednje poklicne in strokovne šole Bežigrad (SPSŠB).

Mehanik_leta_2018 (2)Izbor že tradicionalno poteka v dveh fazah; med prijavljenimi mehaniki so bralci z glasovanjem najprej izbrali osem finalistov, ki so se ob Mehaniku leta 2017, Robertu Erženu, nato preizkusili pri teoretičnem znanju in praktičnih spretnostih.

Finalni preizkus je trajal kar šest ur, v njem pa so se pomerili Robert Eržen (Avtoservis Eržen), Gregor Lužnik (Avtoservis Grega), Alen Harbaš (Triglav avtoservis), Žan Umek (Avtomehanika in vulkanizerstvo  Robi Umek s.p.), Jure Kozjek (MAN Truck & Bus Slovenija), Jan Hudobivnik (Avtoservis in vulkanizerstvo Hudo), Dejan Kastelic (AC Kondor), Mitja Pantar (Avtomehanika Anton Pantar s.p.) in Anže Soklič (Avto usluga trgovina rezervnih delov Anton Soklič s.p.).

Mehanik_leta_2018 (6)Teoretični del je med drugim zajel vprašanja iz strokovnih znanj, zakonov in poznavanja strokovne terminologije, v praksi pa so morali finalisti dokazati sposobnosti z vezavo brisalnikov, diagnostičnim ugotavljanjem napake na vozilu s testerjem in menjavo  gum. V seštevku rezultatov posameznih sklopov se je najbolj izkazal Anže Soklič, drugo mesto je pripadlo lanskemu zmagovalcu Robertu Erženu, tretje pa Žanu Umeku.

Mehanik leta 2018 Anže Soklič je po nepričakovani zmagi dejal: “Nepričakovana, ker sem na tem tekmovanju prvič. Nekateri  so se že preizkusili, saj so imeli izkušnje in so vedeli, kakšen  je potek  tekmovanja.  Tako kot pretekli tekmovalci bom skušal naslov čim bolje  izkoristiti za svojo prepoznavnost, da bi imel v mehanični  delavnici  čim več zadovoljnih strank.”

Mehanik_leta_2018_prvi trije

Robert Eržen je spet pokazal odlično praktično in teoretično znanje, a je imel pa je nekaj  smole  pri hitrosti menjave pnevmatike: “Tina Maze je odlična, a če ima majhne težave s kolenom, ne bo prva. Mehanik leta je tekma, včasih se ti roka malo bolj zatrese kot drugič.  Lani sem imel malce  več sreče, letos pa malo manj.”

Tretjeuvrščeni Žan Umek, z 20 leti najmlajši med  letošnjimi prijavljenimi kandidati, se je veselil odlične uvrstitve: “Vedel sem, da bo tekmovanje zahtevno, pokazati je bilo treba vsestransko znanje. Dobil sem tudi samopotrditev. Jaz bom nadaljeval delo,  ki ga je začel oče z družinskim podjetjem. Svoje znanje bom prenašal naprej. To je zame najlepši poklic.”

Zmgovalec prvih treh tekmovanj in član strokovne komisije Primož Rožnik je dejal, da ga veseli, da se fantje prijavljajo, in upa, da se bodo v prihodnje  v še večjem številu: “Naj pokažejo, da imajo željo dokazati svoje znanje. Veseli me, da so vedno mlajši in mlajši ter da dosegajo tudi dobre  rezultate, kar pomeni, da se za ta poklic ne bi smeli preveč bati. Poleg tega je ta poklic tudi vedno bolj iskan.”

 

“Izbor za Mehanika leta prirejamo zaradi prepoznavnosti poklica  in večjega zaupanja ljudi v delo mehanika, ki se je v zadnjem  desetletju z napredkom avtomobilske industrije močno  spremenilo,  še večje spremembe pa se obetajo v prihodnjih  letih z bolj množičnim pojavom hibridnih in električnih vozil, pa tudi tehnologije samodejne  vožnje,” je povedal Matej Košir, direktor  in odgovorni urednik Žurnala24, ki je soorganizator  projekta.

“Izbor ni zamišljen le kot strokovno tekmovanje, namenjeno  ozkemu krogu specialistov; že od začetka želimo z njim izpostaviti poklic mehanika, ki iz leta v leto postaja zahtevnejši in hkrati odgovornejši, ter ga približati širšemu krogu ljudi, morebitnih bodočih  mehanikov in seveda uporabnikom njihovih storitev. Hkrati pa v okviru izbora predstavljamo tudi vsebinske teme, povezane z vzdrževanjem  vozil, ker želimo s tem prispevati k splošnemu izobraževanju o pomenu kakovostnega vzdrževanja in neoporečnosti vozil za večjo varnost v prometu,” poudarja  Marko Krautberger, glavni urednik revije Mehanik  in voznik.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Mehanik leta.)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Mehanik leta 2018 je Anže Soklič"


5 leta 3 meseci nazaj

Tudi dopust, če je potrebno, iz dolgoletnih izkušenj na tem področju vem ,(med drugim sem bil tudi vodja avtoparka na firmi) in si nihče ne predstavlja koliko napak avtomobilov se zgodi kasneje zaradi slabega dela avtomehanikov samo , da tega potem nihče ne prizna in je odgovor , da je pač avto crknil, seveda to ne posplošujem na vse mehanike, toda kot sem napisal imam dolgletne izkušnje s tem in vem kako je to na servisih, zato svoj avto ne pustim, da mi ga delajo , če nisem prisoten.

VW-T4
5 leta 3 meseci nazaj

iz razbranega sklepam, da se na servisiranje spoznate, sicer kako bi vedeli ali mehanik dela pravilno ali ne. Jaz sem lahko prisoten na servisu, pa kaj mi pomaga, če ne vem kaj počne… Naprej sledi razmišljanje, če vse to obvladate, zakaj servisov ne opravite sami 🙂

5 leta 3 meseci nazaj

Da obvladam in poznam delovanje avtomobila , motorja itd.. v mladosti sem to tudi sam delal od popravil na motorjih, menjalnikih itd.., sedaj to prepuščam mehanikom , ki imajo ustrezno orodje in ostale pripomočke za delo, tudi elektronika je sedaj zapletena in v to se ne spuščam , vsekakor pa točno vem kaj dela na avtu in me noben mehanik ne more peljati žejnega preko vode.

5 leta 3 meseci nazaj

Vse čestitke mehaniku za naslov najboljšega , kljub vsemu pa svojega avtomobila na servisu nikoli ne pustim samega ali drugače ves servis ali čas popravila sem zraven saj , če to ne bi bil, bi se velikokrat zgodilo kako bi mehanik pozabil kakšen vijak priviti ali še kaj hujšega , kar bi mi povzročilo kasnejše dodatne stroške , pa ne mislim nič slabega o mehanikih, sem imel kar veliko opravka z njimi, toda v praksi pač je tako , večinoma vsi hitijo in med hitenje se hitro kaj pozabi ali spregleda.

VW-T4
5 leta 3 meseci nazaj

Pa kaj vzamete dopust, da ste lahko prisotni zraven na servisu? Pa za kakršnokoli storitev ne zaupate izvajalcem, ali samo mehanikom ne?

5 leta 3 meseci nazaj

Problem je tudi v tem ker se med “sraufanjem” dviguje telefon pogovarja z raznimi pacienti ki uletavajo vmes …. zdaj če gre za rutinske posega še nekako ampak za bolj kompleksne posege je sigurno boljše če je “pri stvari” in naredi od začetka do konca + testiranje brez motenj. Vsaj moj mehanik ne dviguje tel med delom ampak pokliče nazaj sem pa dostikrat zraven in je zelo pedanten.

 
Pole position* v prometu
Volkswagen napoveduje zadnjo generacijo modelov s klasičnim pogonom