Novice

Ponovna obujena španska znamka Hispano-Suiza

Špansko podjetje, ki je del skupine Peralada in je bilo znano predvsem po avtomobilih iz predvojnega obdobja, namerava ponovno obuditi znamko Hispano-Suiza.

Znamka, ki jo je ob pomoči inženirja Marca Birkigta leta 1904 ustanovil Damian Mateu in se je od sveta avtomobilov poslovila v letu 1968, naj bi ponovno zaživela. Na avtomobilskem salonu v Ženevi marca prihodnje leto naj bi namreč predstavili prototip električnega super avtomobila. Kljub hibernaciji na področju avtomobilizma je bilo podjetje v vmesnem obdobju aktivno na drugih področjih, predvsem v izdelavi komponent za izdelavo letal, po drugi svetovni vojni pa so bili osredotočeni na razvoj letalskih motorjev.

Družinsko podjetje s sedežem v Barceloni je že četrto generacijo pod okriljem iste družine, saj ga trenutno vodi Miquel Suque Mateu, pravnuk prvotnega ustanovitelja. Njegova želja je uresničiti sanje pradeda in njegove vizije o izdelavi električnega avtomobila, ki bi ga lahko predstavili trgu. Podjetje je prototip električnega avtomobila izdelalo že leta 1900, vendar ni nikoli prišel v proizvodnjo. Podjetje Mazel Engineering, s katerim so leta 2000 podpisali sporazum o uporabi znamke, je sicer v letih 2001 in 2002 predstavilo prototipe super športnih avtomobilov HS21 ter njegovih izpeljank HS21-GTS in K8, najavljeni električni avtomobil pa naj bi bil prvi samostojno razvit novi model podjetja po letu 1937.

Računalniško generirana podoba, ki so jo uporabili pri najavi, prikazuje silhueto vozila, ki spominja na obliko Art-Deco avtomobilov iz obdobja okoli leta 1920 in s svojimi oblinami zbuja domišljijo. Vsekakor lahko upamo, da bomo v prihodnjih štirih mesecih, ki nas delijo od salona v Ženevi, deležni še kakšne nove podrobnosti s strani španskega proizvajalca.

Avtomobilizem.com (Motor Authority, Hispano-Suiza. Foto: Hispano-Suiza.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kako bi lahko Volkswagen in Ford sodelovala pri razvoju električnih vozil prihodnosti?
Tudi Hyundai in Kia s sončnimi celicami na strehah