Novice

Kako bi lahko Volkswagen in Ford sodelovala pri razvoju električnih vozil prihodnosti?

Podjetji naj bi že nekaj časa raziskovali možnosti bodočega sodelovanja na različnih področjih. Po v juniju podpisanemu sporazumu o namerah strateškega partnerstva na različnih področjih, je trenutno v igri dogovor o skupnem razvoju avtonomnih in električnih vozil.

Po neuradnih informacijah naj bi bilo več znanega ob koncu letošnjega leta, načrtovano sodelovanje pa naj bi znatno pripomoglo k optimizaciji stroškov raziskav in razvoja obeh proizvajalcev. Glede na to, da je Volkswagen že razvil platformo MEB, ki naj bi bila osnova njihovih električnih modelov, verjetno pogovori potekajo v smeri souporabe le-te. Podobno kot pri Volkswagnu namreč tudi pri Fordu vidijo prihodnost v elektrifikaciji in želijo v čim krajšem roku ponuditi evropskemu trgu več tovrstnih modelov. Glede na vse več omejitev, ki so jih in jih verjetno še bodo deležna vozila z bencinskim oziroma dizelskim motorjem, je namreč prav evropski trg trenutno najboljša odskočna deska za uspeh pri prodaji električnih avtomobilov.

Volkswagen ima sicer na področju elektrifikacije že kar nekaj prednosti, proizvodnja prvih modelov na osnovi platforme MEB naj bi namreč stekla v roku enega leta v njihovem nemškem proizvodnem obratu v Zwickau. Da z elektriko mislijo resno, pa nakazujejo tudi njihovi načrti, da naj bi do leta 2025 izdelali skupno med dvema in tremi milijoni električnih avtomobilov. Vloga Forda pri vsem tem sicer še ni popolnoma jasna, saj se pri Volkswagnu še niso odločili ali bo platforma MEB na voljo tudi drugim proizvajalcem.

Ford in Volkswagen skupaj z ostalimi že sodelujeta tudi pri vzpostavitvi potrebne infrastrukture na evropskem prostoru, saj sta se priključila projektu postavitve mreže hitrih polnilnic Ionity.

Možno sodelovanje pa ne bo prvo te vrste, saj se večina proizvajalcev čedalje bolj nagiba k razvoju brezemisijskih vozil. Tudi Honda in General Motors sta pred kratkim sklenila sporazum, po katerem bo japonski proizvajalec vložil 2,75 milijarde dolarjev v oddelek razvoja avtonomnih vozil pri ameriškem General Motorsu. S skupnimi močmi nameravata osvojiti področje samovozečih taksijev in s tem izzvati tehnološka giganta Google (Waymo) in Apple (iCar).

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Reuters. Foto: Volkswagen, Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota Supra januarja v Detroitu
Ponovna obujena španska znamka Hispano-Suiza