Novice

Tudi Hyundai in Kia s sončnimi celicami na strehah

Po zgledu Toyote, Fiskerja in Audija nekaj let nazaj so zdaj tudi Korejci napovedali, da bodo s prihodnjim letom začeli v svoje modele vgrajevati sončne celice.

Glavni namen v streho vgrajenih sončnih celic je seveda zelena oskrba z energijo, s katero se bo polnilo baterije avta ter posledično podaljševalo njegov doseg.

Pri proizvajalcu nam v tem trenutku še niso zaupali, v katerih modelih bodo ponujali sončne celice, a glede na podatka, da bodo te vgrajene »samo« v streho vozila ter da bodo v enem dnevu zmogle dopolniti baterije za 30 do 60 odstotkov (odvisno od vremena), bosta to zelo verjetno Ioniq in Niro z manjšima baterijama klasičnega hibridnega sistema brez možnosti polnjenja iz električnega omrežja.

Kasneje naj bi to opcijo razširili še na modele, gnane s tradicionalnimi motorji z notranjim zgorevanjem ter tudi na baterijske električne modele. Pri slednjih pravijo, da bodo z namenom čim večjega izkoristka razpoložljive sončne energije povečali površino celic s strehe še na prednji pokrov vozila. Rešitev, ki zna biti »zanimiva« predvsem s stališča stroška popravil v primeru trkov.

Za tradicionalne bencinsko in dizelsko gnane modele napovedujejo, da bodo kot prvi na svetu uporabili delno prosojne sončne celice, vgrajene v strešno okno. To pomeni, da bodo lovile sončno energijo ter istočasno svetlobo delno prepuščale tudi v notranjost avta. Korejci sicer v tem trenutku še ne govorijo o namembnosti sončnih celic pri modelih z motorji z notranjim zgorevanjem, a ocenjujemo, da bodo omogočale prezračevanje na soncu parkiranih avtomobilov, podobno kot so to lahko počeli recimo Audiji A8 nekaj let nazaj, ter med vožnjo kot dodatni vir elektrike za delovanje podsistemov v avtu.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Trend. Foto: Hyundai/Kia.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ponovna obujena španska znamka Hispano-Suiza
Novi BMW serije 8 kabriolet združuje prestiž in vozniško izkušnjo