Novice

Porsche 911 Speedster Concept v čast 70-letnici podjetja

Osmega junija leta 1948 je Porsche od pristojnih oblasti prejel dovoljenje, s katerim smel njihov prvi model, 356 Roadster, zapeljati na odprte ceste. Nemci so ta zgodovinski mejnik pretekli petek bučno praznovali na slavju, ki so ga poimenovali »70 let športnih avtomobilov Porsche«.

So se pa temu mejniku poklonili tudi s pomenljivim konceptom 911 Speedster, ki po navedbah znamke na najboljši možen način združuje oblikovalske elemente nekdanjih Speedsterjev modelov tipa 911 in 356.

Kot pretekli Speedsterji ima tudi koncept prednjo šipo nameščeno bolj položno. Za glavama voznika in sovoznika so oblikovalci vdelali značilni oblikovalski »grbini«, ki naj bi imeli tudi aerodinamičen značaj. Slednji je dodatno poudarjen z majhnim spojlerjem, pod njega pa je v režo nameščena vetrna zaščita iz pleksistekla z vgraviranim napisom »70 let Porsche«.

Speedster je začel svojo transformacijo kot 911 Carrera 4 Cabriolet, njegove originalne blatnike in pokrov prtljažnika spredaj pa so zamenjali elementi iz kompozitne plastike, ojačane z ogljikovimi vlakni. Dvobarven karoserijski lak s kombinacijo kovinske srebrne in bele barve naj bi ravno tako predstavljal vez s Porschejevimi ranimi začetki v motošportu. Avto je poln številnih drugih oblikovnih elementov od katerih omenimo samo sredinsko postavljeno odprtino za polnjenje posode za gorivo ter prednja žarometa z »dirkaškima« križema na pokrivnih lečah. Na približku B stebrička in zadku avta se bohotijo še pozlačeni napisi Speedster.

Ko je avto parkiran, je moč njegovo notranjost zaščititi pred zunanjimi vplivi s preprosto ponjavo. Koncept pa nima zložljive strehe, v njem je pravzaprav vsega bolj malo. Saj veste, Porsche pravi, da je manj več. Koncept 911 Speedster tako tudi nima nobenega od sodobnih dodatkov, kot so klimatska naprava, navigacijski sistem ali radijski sprejemnik. Vezano na tradicijo pa so sedeža in preostali del kabine odeti v usnje značilno staromodne rjave barve konjaka.

Podvozje naj bi daroval nabriti 911 GT3, pogonski motor pa je pripravil Porschejev motošport oddelek v Weissenachu; gre za atmosferski šestvaljni bokser, ki se zmore zavrteti do visokih 9.000 vrt/min, razvije pa največ 500 »konj«.

Nemci niso povedali, če bodo koncept spravili do serijske proizvodnje, a če bi do tega prišlo, bi zbiratelji znamke Porsche nedvomno hitro pograbili priložnost za investicijo. Najbolj verjetno je, da se nihče od njih z avtomobilom ne bi vozil.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Waymo se ozira proti Evropi
Volvo obelodanil poslovne načrte prihodnosti