Novice

Porsche Boxter GTS in Cayman GTS končno s šestvaljnikom

Malo je trajalo, a so Nemci končno uslišali moledovanje trga in Boxterju GTS ter Caymanu GTS namenili šestvaljni pogonski agregat. In to ne katerikoli šestvaljnik, ampak bokserski šestvaljnik iz Boxterja GT4 in Caymana GT4.

Temu pritrjujeta tudi uradni oznaki obeh, 718 Boxter GTS 4.0 in 718 Cayman GTS 4.0. Z vgradnjo novega agregata se je umaknil prejšnji štirivaljni agregat z delovno prostornino 2,5 litrov in nazivno močjo 365 KM. In četudi je mehanska osnova novega motorja identična izvedenki, vgrajeni v GT4, premore atmosferski šestvaljni bokser v GTS 4.0 vseeno nekaj manj moči in navora. Natančneje ga mobilizira 294 kW (400 KM) moči in 418 Nm navora, kar je 20 KM in 1 Nm manj kot v zastavonoši. Šestvaljnik je, enako kot v GT4, povezan izključno s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, pogon je pa klasičen zadnji.

Tako motorizirana GTS 4.0 pospešujeta do stotice 4,3 sekunde, največja hitrost pa je še vedno izredno spoštljivih 293 km/h. A zmogljivosti na ravnini niso vse, kar zaznamuje Boxter in Cayman GTS 4.0. Tretma GTS namreč pomeni, da so jima pri Porscheju serijsko primaknili kar nekaj vozno-dinamičnih elementov. Naj izpostavimo samo športni izpuh in športno podvozje PASM z 20 mm manjšo oddaljenostjo od tal. Serijsko sta primaknjena še paket Sports Chrono in dodatek Porsche Torque Vectoring, ki vključuje diferencial z mehansko zaporo.

Konkretni pogonski sili modela GTS 4.0 so inženirji namenili tudi 20-palčna kolesa in za njimi zmogljivejše zavore. Te serijsko tvorijo zavorni koluti premera 350 kmm spredaj in 330 mm zadaj ter šestbatne zavorne čeljusti spredaj. Kot smo zdaj pri Porscheju že vajeni, bodo vsem, ki smatrajo, da serijski zavorni sistem še ni dovolj zmogljiv, ponudili opcijo doplačila za zavorni sistem s koluti iz kompozitnih materialov.

Oblikovno GTS 4.0 ne prinaša bistvenih sprememb, saj sta oba novinca na prvi pogled praktično enaka ostalim pred zamenjavo motorja. Glavni oblikovalski elementi modelov GTS 4.0 so tako bolj poudarjen spodnji del prednjega odbijača, že omenjena 20-palčna kolesa, črne zaslonke v žarometih ter drugi oblikovni elementi, obarvani v »športno« črnino.

V kabini prevladujejo vložki iz ogljikovih vlaken in oblazinjenje iz alkantare. Alkantaro je najti tudi na volanskem obroču, ob prestavni ročici in na nekaterih oblogah armaturne plošče ter na vratnih oblogah.

Oba zapeljeta v prodajne salone marca letos, (nemški) ceni zanju pa se začneta pri 81.926 € za 718 Caymana GTS 4.0 oziroma 83.949 € za 718 Boxterja GTS 4.0.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Korejci investirali 100 milijonov evrov v britanski Arrival
Ionity spreminja model zaračunavanja polnjenja