Novice

Porsche Cayenne je vlekel največje potniško letalo na svetu

Ob omembi imena Porshe verjetno ne pomislite na vleko tovora. Morda kdo na dirkališče na prikolici pripelje svoj dirkalnik, a kaj drugega verjetno ne pride v poštev. Do sedaj.

Porsche se je spoprijateljil z letalskim prevoznikom Air France in izvedel najnovejši publicistični trik. Na letališče Charles de Gaulle so pripeljali športni terenec Cayenne in iz hangarja potegnili največje potniško letalo na svetu, Airbus A380, ter s tem postavili nov rekord.

Gromozansko letalo ima maso 276.800 kilogramov, kar je bistveno več kot tehta Boeing 747, in se po teži skoraj približa največjemu letalu na svetu, ruskemu Antonovu An-225 Mriya. Kljub temu ga je Porsche Cayenne zlahka vlekel 42 metrov.

Če se spračujete ali so vleko izvedli s pomočjo dizelskega ali bencinskega modela, je odgovor preprost. Z obema. Prvi poskus so opravili z dizelskim modelom Cayenne S, ki ima vgrajen 4,1-litrski osemvaljni agregat z 283 kilovati moči in 850 njutnmetri navora. Ker so želeli pokazati, da zmorejo, so postopek ponovili še z bencinskim Cayenne Turbo S, ki ima vgrajen 4,8-litrski osemvaljni agregat s 419 kilovati moči in 800 njutnmetri navora.

Obe vozili sta bili popolnoma serijski, prilagoditi so morali le vlečno kljuko. Po končanem testu so želeli dokazati brezhibnost vozil, zato sta jih dva voznika iz Pariza prepeljala v London. Podoben dogodek so pri skupini Volkswagen izvedli pred več kot desetletjem, ko so z Touaregom vlekli letalo Boeing 747.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto in video: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Porsche Cayenne je vlekel največje potniško letalo na svetu"


ggorenc
6 leta 11 meseci nazaj

Hehe kaksna smesna reklama, kanadcan Kevin Fast je nekaj let nazaj brez vecjih tezav z lastno mocjo vlekel 188 ton tezko tovorno letalo C133. 😀

 
Continental razvija sistem za prepoznavo cestnih razmer in prilagoditev delovanja asistenčnih sistemov
Ford pospešeno razvija novo napredno arhitekturo