Novice

Continental razvija sistem za prepoznavo cestnih razmer in prilagoditev delovanja asistenčnih sistemov

Mokre in poledenele ceste so velikokrat glavni krivec za prometno nesrečo, saj lahko tudi najbolj izkušeni vozniki slabo ocenijo oprijem pnevmatik. Continental zato razvija poseben sistem ”Road Observer”, ki s pomočjo posebnega algoritma zazna štiri različna stanja ceste – mokro, suho, zasneženo in ledeno.

”V testnem vozilu za Road Condition Observer uporabljamo razpoložljive senzorje za pridobivanje informacij o oprijemu na cestišču. S tem znanjem lahko prilagodimo funkcije naprednih voznikovih asistenčnih sistemov glede na razmere na cestah. Da bi preprečili trčenje, mora biti na primer samodejno zaviranje v sili sproženo bistveno hitreje na mokri cesti kot na suhi,” je pojasnil Bernd Hartmann, vodja oddelka ADAS (Advanced Driver Assistance Systems).

Continental Senzor

Za zdaj je prilagajanje razmeram na cestah izključno v domeni voznikov, ki morajo spojiti informacije o razmerah na cestah in svoja opazovanja ter izluščiti najboljšo rešitev v danih razmerah. V prihodnosti bo Road Condition Observer podpiral voznika in bo naprednim avtomobilskim sistemom omogočil prepoznavo različnih pogojev, tako da bo sistem lahko odreagiral primerno in dovolj hitro.

Avtomobilska industrija se že leta trudi iznajti metode, s pomočjo katerih bi lahko zaznavali koeficient trenja pri interakciji pnevmatik z vozno površino ter s pomočjo dobljenih vrednosti prilagajali delovanje vozil in povečali njihovo varnost. Ta spremenljivka meri silo, ki jo pnevmatika ustvari na cesti oziroma, povedano drugače, meri oprijem pnevmatike. Vsi predhodni poskusi so bili neuspešni zaradi neustreznih senzorjev, potrebna računalniška moč je bila predraga ali premalo zmogljiva. Po dolgotrajnem inženirskem delu je Continental razvil sistem, ki je zmožen prepoznati razmere na cesti in lahko naredi razvrstitev na štiri tipe. Pri tem uporabljajo tudi mono kamero.

Continental Road Observer

Road Condition Observer prepozna stanje na cesti na osnovi slike iz kamere, obenem primerja dobljene rezultate sistema ESP in pridobiva širše ter lokalne vremenske podatke. Poleg obnašanja pnevmatik se zanaša še na temperaturo, aktivnost brisalcev in podatke v oblaku. ”Kjer bo mogoče, bo takšen sistem vključen v obstoječe senzorje. Že sedaj smo to naredili s prepoznavo mokrega cestišča. Poleg prepoznave mokre ceste, je naslednji korak integracija modela v vozno dinamiko sistema ESC, ki zazna majhne vrednosti upora in lahko optimizira ESC v skladu s temi ukrepi,” je dejal Hartmann.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Continental)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Hyundai Kona napoveduje spremembe oblikovalskega jezika
Porsche Cayenne je vlekel največje potniško letalo na svetu