Novice

Porsche želi tiskati sedeže po linijah voznika

Nemci čutijo »potrebo« trga po brezmejni individualizaciji in slutijo denar, ki ga lahko iztrgajo iz denarnic petičnih kupcev. Možnost personalizacije sedežev pa tokrat ni osredotočena na njihovo površino, ampak na vsebino.

V sklopu ponudbe Porsche Exclusive nameravajo leta 2021 ponuditi svojim kupcem možnost izdelave sedeža točno po njihovem telesu. Poseben sedež imenujejo zaenkrat še z laboratorijsko-prototipnim imenom kot “3D-printed bodyform full-bucket”. V slovenščino bi to prevedli nekako v 3D natisnjeni školjkasti sedež, oblikovan po telesu.

Ime na stran, bistvo je, tako Porsche, da bo sedež oblikovan točno po telesu kupca. Sklepamo, da bodo pred nakupom kupčevo telo skenirali in potem natisnili obliko sedeža po specifiki njegovega telesa in seveda drugih željah kupca.

Porsche pravi, da bodo kupcem ponudili možnost izbire med tremi stopnjami trdote, mehko, srednjo in trdo. Trdoto sedeža naj bi uravnavali ravno s pomočjo 3D tehnike in z njo izdelano posebno mrežasto obliko nosilnega dela v sredinskem predelu sedeža.

Kot smo omenili, namerava Porsche Exclusive to opcijo ponuditi trgu leta 2021, do takrat, torej tekom leta 2020 pa bodo pri Porsche Tequipment izdelali 40 prototipov tovrstnih sedežev. Vse bodo vgradili v Porscheje 718 in 911, pa še to samo v dirkaške različice, namenjene tekmovanjem na zaprtih dirkališčih. Namen je pridobiti povratne informacije od uporabnikov, deloma pa najbrž tudi zagotovitev dovoljenja za njihovo uporabo na javnih cestah.

Michael Steiner, član upravnega odbora pri Porscheju za raziskave in razvoj, je tokratno pridobitev pospremil tudi z naslednjimi besedami: “S 3D natisnjenimi in po meri izdelanimi sedeži Porsche ponuja svojim strankam priložnost, da v serijskih modelih izkusijo prednosti tehnike in tehnologije, ki je sicer rezervirana za dirkalnike.”

Za vse, ki hodimo malo bližje trdim tlem in smo »obsojeni« na trg rabljenih vozil, pa ta novost, kolikor je seveda primerna občudovanja in navdušenja nad tehničnim napredkom, vzbuja tudi nekaj dvomov in vprašanj. Ali to pomeni, da bo moral drugi, tretji, četrti, peti ali katerikoli po vrsti že lastnik razmišljati tudi o 3D tiskanju sedeža, ki bo kot ulit za njegovo zadnjico? Kako je s sedežem, če bo lastnik občutno shujšal ali se zredil? Koliko »prilagodljivosti« bo tovrsten sedež ponujal v takšnih primerih? No, morda bo Porsche le (spet) izstavil račun za nov prilagojen sedež?

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prekinitev proizvodnje tudi v Volkswagnovih obratih
Številne prilagoditve ob pandemiji koronavirusa (redno dopolnjujemo!)